Istraživanje

Kriza se nadvila nad automobilskom industrijom najveće europske gospodarske sile

AUTOR:

OBJAVLJENO:

24.10.2019. u 12:39

AUTOR:

OBJAVLJENO:

24.10.2019. u 12:39

German Chancellor Angela Merkel is accompanied by Saxony's Federal State Premier Stanislaw Tillich (3rd L) as she looks at vehicle production during a a tour of the BMW factory in Leipzig November 5, 2010. REUTERS/Steffen Kugler/ Bundesregierung/Pool (GERMANY)
- Tags: TRANSPORT POLITICS BUSINESS) THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS - BM2E6B511I001
REUTERS

Angela Merkel u pogonu BMW-a

Kriza se nadvila nad njemački automobilski sektor, ključni faktor uspjeha njemačkog izvoza, pokazalo je istraživanje Njemačke komore za trgovinu i industriju (DIHK).

Ocjene aktualnog stanja u automobilskom sektoru i u njegovim dobavljačima i očekivanja za narednih 12 mjeseci naglo su pogoršani, pokazuje istraživanje DIHK-a, koje bi trebalo biti predstavljeno idućeg utorka, a novinska agencija dpa dobila ga je na uvid. Ocjene aktualnog stanja u automobilskoj industriji pale su četvrti puta zaredom, kliznuvši na najnižu razinu u deset godina. Samo je 22 posto ispitanika pozitivno ocijenilo trenutnu poslovnu situaciju dok je 55 posto njih smatra zadovoljavajućom a 23 posto lošom.

Razlika između optimističnih i pesimističnih ocjena iznosila je minus jedan, što predstavlja pad za 17 bodova u odnosu na prethodno istraživanje. Paralelno 35 posto ispitanika navodi da su njihova očekivanja za predstojeće razdoblje loša ili lošija nego prije.

Prema DIHK-u, proizvođači automobila i dobavljači suočavaju se s izazovima u poslovanju i trgovini zbog ogromne tehnološke promjene, ključnog izazova za sektor.

Autokompanije su morale puno ulagati u električne automobile kako bi zadovoljile postrožene zakonske zahtjeve a paralelno su im prihodi trpjeli zbog loših uvjeta na tržištu, tumače autori istraživanja.