Moratorij nije protuustavan

'Kriza je i država ima pravo zakonski i od banaka tražiti moratorij na otplatu kredita'

'Diskriminacija postoji samo ako se različito postupa unutar iste usporedive skupine', ističe Palić
Ilustracija
 Dragan Matić / Hanza Media

Glavna poruka direktora Hrvatske udruge banaka Zdenka Adrovića iz intervjua našem listu, da banke odbacuju ideju o općem moratoriju na povrat kredita zbog posljedica koronavirusa na gospodarstvo i standard građana jer je takav moratorij protuustavan, nije naišla na potvrdu kod ustavnih stručnjaka i drugih sugovornika iz svijeta politike i interesnih organizacija koje smo kontaktirali.

Za drugu najvažniju Adrovićevu poruku, da bi opći moratorij na otplatu kredita ugrozio gospodarstvo, dio naših sugovornika pokazao je nešto razumijevanja, a treća, da će banke, u slučaju kada i odobre odgodu otplaćivanja, ustrajati na obračunu redovnih kamata dok traje odgoda, također je izazvala val kritika.

Neravnopravan položaj

- Tvrdnje da bi se zabranom obračunavanja redovnih kamata samo jednom dijelu poduzetnika njih dovelo u neravnopravan položaj u odnosu na sve ostale nisu točne - rekao nam je stručnjak za ustavno pravo Mato Palić. Kreditne institucije i banke, dodaje Palić, zasebna su skupina poduzetnika koja posluje po posebnim pravilima, drugačijim od ostalih poduzetnika.

- Diskriminacija postoji samo ako se različito postupa unutar iste usporedive skupine. Banke i, primjerice, obrtnici ili društva s ograničenom odgovornošću nisu usporedive skupine. Poduzetnička sloboda i vlasnička prava poput potraživanja temeljem kreditnih obveza dužnika proizlaze iz vlasništva nad novcem koji su banke posudile građanima mogu se ograničiti radi zaštite interesa Republike Hrvatske - napominje Palić.

On ističe kako u situaciji u kojoj se trenutno nalazi država, a to su, podsjeća, izvanredne okolnosti i vrlo ozbiljan poremećaj u gospodarstvu sa stotinama tisuća građana koji koriste Vladine mjere za očuvanje radnih mjesta i ozbiljnim padom prihoda proračuna u odnosu na isto razdoblje prošle godine, Vlada potpuno pravilno i ustavno utemeljeno može reagirati ako zabrani obračunavanje kamata.

- Bitno je uzeti u obzir da je Republika Hrvatska po definiciji iz članka 1. Ustava RH i socijalna država i da je socijalna pravda jedna od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske. Dakle, ustavna je obveza Vlade RH poduzimanje svih potrebnih mjera kako bi se djelovalo u interesu države, a to znači njezinih građana - navodi Palić. Pritom je,ističe, bitno poštovanje načela razmjernosti.

U prvi plan

- Smatram kako u namjeri Vlade RH nema ništa ustavnopravno dvojbeno. Impliciranje da bi se ograničavanjem ustavno zajamčenih poduzetničkih sloboda samo u odnosu na banke njih diskriminiralo u odnosu na sve ostale poduzetnike je ustavnopravno neprihvatljivo - zaključuje Palić.

I potpredsjednik SDP-a i bivši ministar financija Boris Lalovac, u ocjeni Adrovićeva istupa, polazi od trenutne situacije u kojoj se država nalazi.

- Moram priznati da sam zatečen pozivanjem direktora HUB-a na neustavnost eventualnog proglašenja moratorija na otplatu kredita, za koji se zalažemo i mi u SDP-u. Gospodin Adrović kao da ne živi u ovom vremenu i u ovoj državi kada u prvi plan stavlja navodne povrede Ustava, a svjedoci smo da je država u cilju zaštite od širenja koronavirusa zavela niz izvanrednih mjera u svim segmentima društva- komentira Lalovac. Podsjeća kako je Sabor svojim odlukama državnom aparatu dao odriješene ruke za donošenje svih mjera koje smatra potrebnim da bi se zaštitilo zdravlje ljudi.

- Izvanredna je situacija pa država, primjerice, ako isplaćuje plaće u privatnim tvrtkama, ima pravo i od banaka tražiti moratorij na otplatu kredita. Odnosno, može donijeti takav zakon - ističe Lalovac.

Bankarski spin

Upitan za navod direktora HUB-a da bi država zabranom obračunavanja redovnih kamata u slučajevima kredita koji su stavljeni u odgodu plaćanja vlasnicima kredita darovala dohodak, bivši ministar financija, kako nam je rekao, dopušta mogućnost da je takvo nešto moguće, ali, dodaje, opet država ima sve instrumente kroz izmjenu poreznih zakona i pravilnika da i tu postavi stvari na svoje mjesto.

Željko Tomašić, dopredsjednik Mreže potrošača Hrvatske i član Društva za zaštitu potrošača Međimurja, istup Zdenka Adrovića vidi kao pokušaj da se banke stave iznad države.

- Nadam se da će Vladin odgovor biti donošenje zakona i propisa koji će i banke podvrgnuti očuvanju ionako ugroženog standarda hrvatskih građana. Pazite, ovdje nitko ne traži oprost duga, nego moratorij za razdoblje dok se gospodarstvo ove zemlje vrati u normalu - komentira Tomašić. Izjavu direktora HUB-a da banke zapisuju redovnu kamatu na kredite za koje su odobrile moratorij otplate, a da tu kamatu ne obračunavaju, Tomašić vidi kao bankarski spin.

Moramo se čuvati rješenja koja bi paralizirala gospodarstvo

Dražen Oreščanin, izvršni direktor inicijative Glas poduzetnika, suglasan je s Adrovićem upozorenjem kako je opći moratorij na otplatu kredita neprihvatljiv sa stajališta interesa gospodarstva u cjelini.

- Glas poduzetnika polazi od toga da bi opći moratorij od, recimo, godinu dana bio velika greška jer bi reakcija banaka bila vrlo očekivana i jednostavna i svela bi se na stav ‘dobro, i mi stajemo u red s drugim poduzetnicima za pomoć države i ništa nećemo činiti’. U tom smislu, gledajući istup gospodina Adrovića, banke su u pravu, moramo biti hladne glave, čuvati se apriornih i isključivih rješenja koja bi paralizirala gospodarstvo - smatra on.

Kad je u pitanju politika banaka vezana uz obračunavanje redovnih kamata na kredite za koje će odobriti moratorij, Glas poduzetnika zastupa individualni pristup banaka klijentima. - Ako je neki poduzetnik podigao kredit za kupnju opreme za turizam, a neće imati prihoda u sezoni, zalažemo se za to da kamata na taj kredit ne može biti obračunavana. I postigli smo suglasnost s HUB-om - navodi Oreščanin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:35