Respect

Kraljica soula uvijek je tražila da ju se poštuje - posebno pri isplaćivanju honorara

Aretha Franklin zahtijevala je da bude plaćena u gotovini i na licu mjesta
Aretha Franklin
 Profimedia, Ota Richter - com.editorialni

Kraljica soula Aretha Franklin, osim što je bila slavna zbog svog moćnog vokala, bila je poznata i po neplaćanju poreza i zahtjevu da uvijek bude plaćena u gotovini i to na licu mjesta, piše MSN Money.

Pravilo Arethe Franklin bilo je “skupljam na licu mjesta ili ne pjevam”, a naknadu za izvedbu njenih pjesama poput “Respect” i “(You Make Me Feel Like) A Natural Woman” spremila bi u torbicu koju bi onda dala svojim tjelesnim čuvarima ili bi ju čak držala uz sebe na pozornici tijekom nastupa. Razlog tomu datira još od početaka njene karijere kada su afroamerički pjevači bili potplaćeni i često im nisu bili isplaćeni tantijemi.

- Dok je Aretha odrastala, vidjela je da je mnogo pjevača poput Raya Charlesa i B. B. Kinga pokradeno. Često je osjećala da joj ljudi žele nauditi, a nije dopuštala da netko pokazuje nedostatak poštovanja prema njoj – objasnio je njen prijatelj Tavis Smiley za The New Yorker.

Osim toga, trebalo joj se plaćati na točno određen način – promotori su njoj osobno morali platiti 25.000 dolara na ruke, a ostalo su joj mogli platiti putem čekova.

Ipak, poznata pjevačica nije sav taj novac “spremala u džep” nego je dio koristila kako bi platila svoje osoblje. I to, naravno, nije nigdje bilježila pa tako nije ni bila oporezivana za taj novac zbog čega je imala pravnih problema.

Niz tužbi

Tako joj je 1993. američka porezna administracija, odnosno IRS, odbila povrat poreza u vrijednosti od gotovo 237.000 dolara, a iste je godine morala platiti 225.000 dolara poreznog duga. Samo dvije godine kasnije ponovno se našla u sličnim problemima i zbog neplaćenih je poreza dobila kaznu od 490.000 dolara. Točnije, 1999. bila je metom 30 pravnih tužbi zbog neplaćanja raznih računa – od usluga vodoinstalatera preko vožnje limuzinom pa sve do računa za cvijeće. Ipak, Aretha Franklin to je opravdala nedostatkom vremena uzrokovanim svojim putovanjima i rasporedom koncerata te povremenim nedostatkom tajnice.

No, u 2014. snašla ju je nova tužba – nije platila 11.600 dolara poreza na nekretnine, na što je kraljica soula odgovorila da je cijena bila previsoka i da je ona uplatila onaj iznos za koji je smatrala da je “kredibilan i legitiman”.

Inače, Aretha Franklin nosila je nadimak “Kraljica soula” (“Queen of Soul”), a jučer je umrla od raka gušterače u 76. godini života. U trenutku smrti “težila” je 60 milijuna dolara. Imala je karijeru dugačku šest desetljeća tijekom koje je dobila 18 Grammyja, a bila je prva žena koja je stigla na Billboardovu listu 100 najpopularnijih R&B/Hip-Hop pjesama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:42