Novac.hr

Krajem travnja u blokadi preko 326.000 građana, duguju više od 43,5 milijardi kuna

Udio dužnika s milijunskim dugovima u ukupnom broju blokiranih vrlo je mali
Ilustracija: FINA
 Ranko Šuvar / Hanza Media

Rast broja građana s blokiranim računima nastavljen je i u travnju. Prema podacima Fine, potkraj travnja u blokadi je bilo 326.057 građana, ili 803 više nego krajem ožujka, kada je blokirane račune imalo 325.254 građana.

Porastao je i iznos ukupnih nepodmirenih dugovanja građana u blokadi. Naime, krajem ožujka iznos dugova blokiranih iznosio je 43,37 milijardi kuna, dok je mjesec kasnije dug narastao za oko 140 milijuna kuna, ili 0,3 posto, dosegavši astronomski iznos od 43,51 milijardu kuna.

Najveći broj blokiranih građana ima nepodmiren dug prema telekomima. Takvih je krajem travnja, prema Fininim podacima, bilo nešto manje od 160.000, ili gotovo polovica ukupnog broja blokiranih. No, analiza po iznosima dugovanja pokazuje da se malo manje od polovice ukupnog iznosa nepodmirenih dugova, ili oko 18 milijardi kuna, odnosi na banke. Kada bankama pribrojimo i ostale financijske institucije - štedionice, kreditne unije, leasing i faktoring društva, te osiguranja - ukupan dug blokiranih prema financijskom sektoru penje se na 20,9 milijardi kuna, što predstavlja gotovo polovicu ukupnih dugovanja građana s blokiranim računima.

Dug građana koji su blokirani za dug veći od milijun kuna krajem travnja je iznosio 22,3 milijarde kuna, što je više od polovice ukupnog duga blokiranih. Ipak, udio dužnika s milijunskim dugovima u ukupnom broju blokiranih vrlo je mali i iznosi, pokazuju podaci Fine, samo 1,5 posto.

Jedno je nedavno istraživanje Eurostata pokazalo da upravo Hrvati spadaju među stanovnike EU-a s najvećim problemima u redovitom podmirivanju obveza. I dok hrvatski građani kreditne rate i stanarine još koliko-toliko nastoje plaćati na vrijeme, problem eskalira kada je riječ o plaćanju režija.

Za razliku od građana, kod kojih nelikvidnost raste, podaci Fine pokazuju nastavak pada nelikvidnosti kod poduzeća. Tako je potkraj travnja u blokadi bilo ukupno 23.748 poslovnih subjekata, ili jedan posto manje nego mjesec ranije, a ukupna vrijednost njihovih nepodmirenih obveza iznosila je 12,68 milijardi kuna, što je 1,2 manje nego krajem ožujka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 00:36