Tonu sve dublje

Kompanija kupljena za manje od deset kuna zatvara 80 trgovina, bez posla ostaje 1000 ljudi

Britanski Homebase od svibnja je zatvorio 17 trgovina, bez posla je ostalo 300 ljudi
Ilustracija, Homebase trgovina
 Alex Segre / Profimedia, Alamy

Niz zatvaranja trgovina u Velikoj Britaniji se nastavlja - Homebase zatvara između 60 i 80 trgovina, čime će posao izgubiti dodatnih tisuću osoba, piše The Guardian.

Britanska kompanija koja se bavi prodajom alata, biljaka i ostalih proizvoda za uređenje doma već je dugo u dugovima. Homebaseovo loše poslovanje rezultat je kompetitivnog tržišta DIY sektora (Do It Yourself = Uradi sam) koje je pogodila kriza na britanskom tržištu nekretnina i smanjena potrošnja građana.

Osim toga, Homebase je jedna od rijetkih tvrtki iz ovog sektora koja nema online trgovinu. Zbog toga je ranije bila prisiljena zatvoriti 17 trgovina i otpustiti 300 osoba, a sada je najavila da do kraja procesa restrukturacije i promjene poslovanja namjerava zatvoriti ukupno između 60 i 80 trgovina.

U svibnju je Hilco, tvrtka specijalizirana za restrukturaciju kompanija u problemima, odlučio spasiti Homebase te ga je kupio od australskog Wesfarmersa koji je jedva čekao riješiti se britanske kompanije. To pokazuje činjenica da je Hilco kupio Homebase za manje od deset kuna, odnosno za jednu funtu, što je za Wesfarmers bilo prilično neisplativo. Naime, australska kompanija je kupila Homebase prije dvije godine za 340 milijuna funti, što je proglašeno jednim od najlošijih preuzimanja kompanija u maloprodaji. U te dvije godine Wesfarmers je morao zatvoriti 250 Homebaseovih trgovina koje su poslovale s gubicima, a posao je izgubilo više od 11 tisuća radnika.

Posljednjih mjeseci niz trgovačkih lanaca u Ujedinjenom Kraljevstvu našao se u ozbiljnim problemima ili čak na rubu propasti. Tako su na zatvaranje trgovina i val otkaza prisiljeni lanac robnih kuća House of Fraser, lanac robnih kuća Marks & Spencer (koji je poslovao i u Hrvatskoj), trgovački lanac za proizvode za majke i bebe Mothercare te prodajni lanac za tepihe, parkete i laminat Carpetright. U SAD-u su se pak u problemima našli i legendarni lanac robnih kuća Sears, a još ranije propao je svojedobno najveći svjetski lanac trgovina igračkama Toys 'R' Us.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:15