Poslovanje vodećih kompanija

Kolak: 'Usprkos globalnoj krizi prihodi od izvoza rastu'

Izvoz nam donosi 67 posto prihoda. Ugovorili smo novih poslova u iznosu od 1.486,3 milijuna kuna, od čega 72 posto na inozemnim tržištima
Gordan Kolak, predsjednik Uprave Končara
 Končar

S predsjednikom Uprave KONČARA Gordanom Kolakom razgovarali smo o budućnosti kompanije u nadolazećem razdoblju.

Jeste li zadovoljni poslovanjem svoje kompanije tijekom prvih šest mjeseci 2020.?

Unatoč brojnim negativnim utjecajima koje je pandemija koronavirusa prouzročila, Grupa KONČAR je i u drugom tromjesečju uspjela zadržati pozitivan trend poslovanja u 2020. godini te se time potvrdila činjenica da smo dovoljno agilni i sposobni prilagoditi se nepredviđenim i izvanrednim situacijama. U prvom polugodištu 2020. godine ostvareni su ukupni prihodi u iznosu od 1.426 milijuna kuna, što je 12,1 posto više u odnosu na ostvarenje istog razdoblja prethodne godine. Važno je istaknuti kako se na prodaju u izvozu odnosi 67 posto prihoda. Ugovorili smo novih poslova u iznosu od 1.486,3 milijuna kuna, od čega 72 posto na inozemnim tržištima. U spomenutim okolnostima u kojima trenutno poslujemo te u kojima su se našli i svi naši kupci i dobavljači, smatramo kako ovaj rezultat ukazuje na dobar trend poslovanja Grupe KONČAR.

Kako ste svoje poslovanje prilagodili okolnostima izazvanim epidemijom koronavirusa?

Kada poslujete u više od 100 zemalja svijeta, a dogodi se globalna pandemija do tada nepoznatog virusa, potrebno je pravovremeno prilagoditi poslovne procese kako bi se zadržao kontinuitet u poslovanju te ispunila očekivanja svih naših kupaca. Od samog početka kontinuirano pratimo kretanja na tržištima te smo radne procese u najkraćem mogućem roku u potpunosti prilagodili novonastaloj situaciji kako bi se, uz strogo pridržavanje propisanih mjera zaštite, proizvodnja nesmetano nastavila. U vrijeme lockdowna, u proizvodnim društvima Grupe KONČAR organiziran je rad u smjenama da bi se osigurala fizička distanca, a svi radnici koji su bili u mogućnosti radili su od kuće. Smanjena su poslovna putovanja, ali istovremeno se potiču digitalni sastanci čime kontakti s kupcima nisu bitno smanjeni niti ugroženi. Kao i sve ozbiljne kompanije, digitaliziramo poslovanje gdje je moguće, vodimo puštanja u pogon na daljinu te poštujemo sve preporuke mjerodavnih institucija.

Očekujete li poteškoće u poslovanju u drugoj polovici 2020. godine?

Na razini cijele Grupe izvršene su procjene poslovanja do kraja godine te očekujemo da prihodi od prodaje, kao i stanje otvorenih obveza na kraju godine budu veći. Iz današnje perspektive teško je predvidjeti sve okolnosti koje zbog nastavka negativne epidemiološke situacije mogu dugoročno imati utjecaj na poslovanje, ali smo svakako spremni činiti daljnje prilagodbe budu li potrebne.

Kako će aktualno stanje ekonomije utjecati na vaše investicijske planove?

Nezahvalno je u ovom trenutku procjenjivati koliki će biti utjecaj pandemije na gospodarstvo, s obzirom kako se slična situacija nije dogodila u suvremenoj povijesti. Redovito pratimo sve procjene domaćih i svjetskih ekonomskih stručnjaka, no pravi razmjer posljedica tek ćemo vidjeti u mjesecima i godinama koje dolaze. Kako se u najvećem broju društava Grupe KONČAR ciklusi ugovaranja i proizvodnje odvijaju u duljem vremenskom razdoblju, mogući negativni utjecaj uzrokovan koronavirusom na poslovanje Grupe, prije svega, ovisi o duljini krize. Mi ćemo, kao i od samog početka krize, pokušati osigurati poslovne procese i zaštitu zdravlja naših zaposlenika tako da mogući negativni učinci budu što blaži.

Gdje prepoznajete najveće rizike, a gdje najveće prilike za vašu kompaniju u budućem periodu?

Prioriteti Grupe KONČAR u narednom razdoblju prije svega su zaštita zdravlja i sigurnost zaposlenika uz nastavak održivog poslovanja. Novonastala situacija mijenja paradigme dosadašnjeg poslovanja te očekujemo da će Europa početi intenzivnije razmišljati o povećanju proizvodnje na vlastitom teritoriju. U tome smjeru idu i naši strateški planovi, te smo već pokrenuli razgovore sa svojim partnerima. Dodatno, osigurana likvidnost, stabilna bilanca, niska razina zaduženosti te dobra ugovorenost za naredno razdoblje, uz neupitnu predanost zaposlenika, zasigurno će olakšati suočavanje s daljnjim posljedicama krize.

Tekst je preuzet iz tiskanog izdanja Globusa

Globus
Globus

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:19