Kraj neizvjesnosti

Ključni tjedan za Uljanik: Uprava s ponudama danas kod Horvata, sutra stižu u sindikate

Uljanik Grupa je u bankrotu, država je već lani isplatila oko 3,5 milijardi kuna na ime jamstava
Tanker Pomer za Uljanik Plovidbu i Darko Horvat u krugu
 Tea Cimas / Marko Todorov / CROPIX

Uljanik Grupa ovog ponedjeljka ulazi u jedan od ključnih tjedana, jer će danas Uprava Uljanika d.d., krovnog poduzeća Grupe, u Ministarstvu gospodarstva predstaviti službene ponude investitora koji su zainteresirani za pulsko i riječko brodogradilište, ili samo za jedno od njih. Potom će u utorak i sindikatima biti predstavljene pristigle službene ponude zainteresiranih investitora.

To se događa u tjednu u kojem je već mjesec dana u tijeku prethodni stečajni postupak riječkog brodogradilišta 3. maj zbog neprekinute blokade računa u trajanju od 120 dana, dva dana nakon što je počeo teći rok od osam dana u kojem Fina mora pokrenuti prethodni stečajni postupak u pulskom Uljanik brodogradilištu zbog istog razloga, te nekoliko dana prije nego što se to isto dogodi Uljaniku d.d. Uljanik Grupa je dakle u bankrotu, država je već u prošloj godini isplatila ukupno oko 3,5 milijardi kuna na ime jamstava za kredite Uljaniku d.d., a nakon što je Nadzorni odbor Uljanika d.d. izvan snage stavio odluku o tome da će strateški partner za dokapitalizaciju i restrukturiranje biti Kermas Energija Danka Končara, ovog četvrtka je istekao rok za davanje novih ponuda.

Sukladno dosadašnjim informacijama, Div Grupa Tomislava Debeljaka i talijanski Fincantieri službeno su u subotu potvrdili da su dali ponudu za restrukturiranje i dokapitalizaciju Uljanik Grupe, ali nisu htjeli ništa detaljnije kazati o toj ponudi, a ponudu je službeno potvrdio i Pomorski institut iz Splita.

“Možemo potvrditi da je Brodosplit u partnerstvu s Grupacijom Fincantieri danas predao ponudu za restrukturiranje Uljanik Grupe”, navodi se u kratkom priopćenju Brodosplita od petka navečer, a pritom su dodali i kako o pojedinostima same ponude u ovom trenutku ne mogu govoriti, prije nego je pregleda Uprava Uljanik Grupe i nadležne institucije RH.

Neki su mediji, pak, naveli kako program restrukturiranja koji su ponudili Diva Grupa i Fincantieri ima rok od deset godina. Predstavnici sindikata koji djeluju u pulskom brodogradilištu izvijestili su u subotu, pak, da je njihov dvosatni razgovor s predstavnicima Uljanikove uprave i prvim čovjekom Brodosplita Tomislavom Debeljakom završio bez konkretnih rezultata, te su ponovili kako im je bitno zadržavanje brodogradnje i što većeg broja zaposlenika.

Kapetan Ivan Knežević, izvršni direktor Pomorskog instituta, potvrdio je kako je taj Institut također predao ponudu, a u kratkom razgovoru nam je kazao kako je on osnivač Instituta (Maritime Institute) koji okuplja stručnjake koji osmišljavaju idejne projekte za financiranje i poslovne procese u brodogradnji i drugim tržišnim nišama, poput LNG terminala.

“Mi smo ponudili program na 1300 stranica s poslovnim planom u sljedećih 50 godina koji kratkoročno uključuje ugovaranje prvih dvanaest brodova, a dugoročno i moguće krize. Planom se predviđa da se svake godine ostvari profit od 100 milijuna eura. Već smo razgovarali s određenim stranim bankama o tom projektu i one su nas spremne financirati”, rekao nam je Knežević, dodajući kako neće biti otpuštanja radnika, a u izjavi za HRT je rekao i kako će se plaće povećati za 30 posto. Sukladno tom programu Uljanik bi u idućih 50 godina ostvario profit od pet milijardi eura, odnosno 37 milijardi kuna. Neslužbene informacije govore kako je ponudu dala australska Scenic grupa koja u Uljaniku već gradi svoje brodove i koja je spremna sudjelovati s narudžbom još pet brodova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:45