Atraktivna lokacija

Kinezi otišli u stečaj, naš grad ostao bez lijepe svotice: 'Morat ćemo otpisati dugove'

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

13.11.2019. u 14:38

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

13.11.2019. u 14:38

Rijeka, 171114.
Uoci Dana sjecanja na Vukovar, tvrtka Borovo pokrenula je inicijativu pod nazivom Jer volim Vukovar. Nad Korzom su razvuceni transparenti i objesene Startas tenisice, a instalacija ujedno sluzi i kao podsjetnik gradjanima da kupuju hrvatske proizvode.
Foto: Tea Cimas / CROPIX
Tea Cimaš / CROPIX

Riječki Korzo

Jedan od najatraktivnijih lokala na Jadranskom trgu, na samom početku riječkog Korza, opet je mrtvi kapital, piše Novi list. Nakon što je zakupac tog prostora, kineska ugostiteljska tvrtka Lin Chunlei, Gradu Rijeci ostao dužan preko pola milijuna kuna, na ulazu tog poslovnog prostora, osvanuo je pečat Grada Rijeke.

Prema pisanju Novog lista, nepodmireno dugovanje tvrtke Lin Chunlei za korištenje atraktivnog poslovnog prostora, za razdoblje od listopada 2018. do studenoga 2019. godine, najvjerojatnije će se morati otpisati jer je tvrtka koja je imala prostor u zakupu otišla u stečaj.

- Lin Chunlei d.o.o. bio je korisnik poslovnog prostora u Rijeci, na adresi Jadranski trg 4 C, površine 327 metara četvornih, temeljem Ugovora o zakupu od 25. travnja 2012. godine. Prostor je koristio za obavljanje ugostiteljske djelatnosti – restoran i objekt brze prehrane, uz ugovorenu mjesečnu zakupninu od 11,92 eura po kvadratu, uvećanu za PDV, odnosno mjesečno 36.000 kuna s uključenim PDV-om.

- U tijeku srpnja 2019. godine Grad Rijeka pokreće ovršni postupak za naplatu i deložaciju putem punomoćenika Grada Rijeke budući da poslovni prostor nije bio dobrovoljno vraćen u posjed Gradu Rijeci nakon otkazivanja Ugovora o zakupu.

Naime, 20. svibnja 2019. godine zakupniku je otkazan Ugovor o zakupu zbog neplaćanja zakupnine jer nije postupio po dostavljenoj opomeni sa stanjem duga na dan 30. lipnja 2019. godine, u iznosu glavnice od 206.830 kuna za razdoblje od listopada 2018. godine do ožujka 2019. godine, kao i zbog činjenice da u ostavljenom roku nije dostavio traženo sredstvo osiguranja plaćanja – bankovnu garanciju.

Izvršenom kontrolom korištenja poslovnog prostora u rujnu ove godine utvrđeno je da je isti zatvoren, odnosno da ga zakupac više ne koristi za obavljanje djelatnosti. Zbog višemjesečne blokade poslovnog računa, a na prijedlog Financijske agencije, na e-Oglasnoj ploči trgovačkih sudova 4. studenoga 2019. godine objavljeno je rješenje o otvaranju stečajnog postupka nad trgovačkim društvom Lin Chunlei d.o.o.

No, iako je Grad Rijeka ušao u poslovni prostor, nemala šteta je već napravljena. Prema evidenciji Grada Rijeke dospjelo nepodmireno dugovanje društva po osnovi korištenja poslovnog prostora sveukupno iznosi 518.714 kune, 495.697 kuna odnosi se na naknadu za korištenje prostora za razdoblje od listopada 2018. godine do studenoga 2019. godine, a 23.017 kuna odnosi se na evidentiranu dospjelu zakonsku zateznu kamatu.

Tih pola milijuna kuna gradski proračun najvjerojatnije će morati otpisati, budući da je tvrtka koja je imala prostor u zakupu otišla u stečaj. No, valja se nadati da će taj atraktivan poslovni prostor naći zakupca vrlo brzo jer ne bi bio najljepši prizor u godini kada je Rijeka Europska prijestolnica kulture da točno nasuprot instalacije koja odbrojava dane do EPK i na početku Korza, na Jadranskom trgu 4c, budu zatvorena vrata.