Žele 100 posto

Kinezi 'istiskuju' male dioničare i u potpunosti preuzimaju slovensko Gorenje

Hisense je vlasnik 95,42 posto dionica Gorenja, dok mali dioničari imaju 4,58 posto
Tvornica Gorenja u Velenju
 Srdjan Zivulovic / REUTERS

Skupština dioničara Gorenja potvrdila je odluku o "istiskivanju" malih dioničara te tvrtke koju je preuzela kineska korporacija Hisense te odluku o povlačenju dionica s burze, objavio je u ponedjeljak slovenski proizvođač kućanskih aparata.

Hisense je vlasnik 95,42 posto dionica Gorenja, dok mali dioničari imaju 4,58 posto (oko 1,12 milijuna dionica), a kineska kompanija preuzet će njihove dionice po cijeni od 12 eura za dionicu, što je cijena po kojoj je kupila dionice Gorenja u ponudi za preuzimanje.

Kineska kompanija istiskivanjem malih dioničara postat će jedini vlasnik Gorenja u kojem namjerava reorganizirati poslovanje i promjene za prodor na europsko tržište.

Prema planu Hisensea, proizvodnja hladnjaka iz Velenja, gdje je sjedište Gorenja, bit će premještena u Srbiju, gdje ta slovenska tvrtka također ima proizvodne pogone. To ne znači da će se u Velenju smanjiti broj zaposlenih, naprotiv, kako prenose slovenski mediji, Hisense u Velenju planira proizvoditi milijun televizora na godinu, što će tražiti i zapošljavanje 300 do 400 radnika.

Dioničari Gorenja na današnjoj su skupštini potvrdili i odluku da se dionice slovenskog proizvođača povlače s Ljubljanske i Varšavske burze. Na Ljubljanskoj se burzi dionicama Gorenja trguje od sredine 1998. godine, a slovenski burzovni analitičari lošim ocjenjuju povlačenje te dionice s Ljubljanske burze, uz napomenu da ulagači ni do sada nisu imali veliki izbor vrijednosnih papira, a povlačenjem Gorenja taj se izbor još sužava.

Skupština dioničara Gorenja potvrdila je danas i odluku da se temeljni kapital tvrtke povlačenjem vlastitih dionica smanji za nešto više od pola milijuna eura, na 101,4 milijuna. Za revizora poslovanja za 2018. godinu dioničari su izabrali revizorsku tvrtku Baker Tilly Evidas.

Inače, kineska korporacija Hisense u slovensku je kompaniju ušla u svibnju ove godine, kad je uprava Gorenja među tri potencijalna strateška partnera koji su dali obvezujuće ponude za kupnju te dionica te tvrtke izabrala upravo Hisense Electric, koji je ponudio 12 eura za dionicu.

Krajem svibnja Hisense je objavio ponudu za preuzimanje preostalih dionica, također po cijeni od 12 eura po dionici, a nakon toga svoj je vlasnički udio u Gorenju povećao na 95,4 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 22:29