Trgovinski rat

Kineski višak u robnoj razmjeni sa SAD-om u lipnju je dosegnuo 28,97 milijardi dolara

U prvih šest ovogodišnjih mjeseci višak je tako narastao na 113,8 milijardi dolara
Donald Trump i Xi Jinping
 Carlos Barria / REUTERS

Kineski višak u trgovinskoj razmjeni sa Sjedinjenim Državama u lipnju je dosegnuo rekordnu razinu, pokazali su u petak kineski podaci, dolijevajući ulje na vatru ionako napetih odnosa dviju najvećih gospodarskih sila.

SAD i Kina plešu na rubu trgovinskog rata nakon što su razmijenile carine na milijarde dolara vrijedan uvoz robe i nakon što je američki predsjednik Donald Trump zaprijetio carinama na uvoz kineskih proizvoda u vrijednosti čak 200 milijardi dolara, podsjeća AFP.

Kako je objavio Peking, kineski višak sa SAD-om u lipnju je dosegnuo rekordnih 28,97 milijardi dolara, uz rekordan kineski izvoz u najveće svjetsko gospodarstvo od 42,62 milijarde dolara.

U prvih šest ovogodišnjih mjeseci višak je tako narastao na 113,8 milijardi dolara, budući da je bilateralna razmjena nastavila rasti unatoč sukobu na trgovinskom planu.

Upravo ta neravnoteža glavni je razlog Trumpove ljutnje zbog, kako ih naziva, nepoštenih kineskih trgovinskih praksi koje štete američkim kompanijama i uništavaju radna mjesta.

U jučerašnjem priopćenju ministarstva trgovine Kina je za te probleme okrivila SAD, tvrdeći da je vrijednost neravnoteža preuveličana i da su one posljedica strukturnih problema u samom SAD-u.

Iz Pekinga upozoravaju da će pravi trgovinski rat imati negativne posljedice po cijeli svijet.

"Ovaj će trgovinski spor nedvojbeno utjecati na kinesko-američku trgovinu i imati vrlo negativne posljedice po globalnu razmjenu", rekao je glasnogovornik kineske carinske uprave Huang Songping u petak na brifingu.

Poručuje ujedno da "pred vanjskotrgovinskom razmjenom stoje izazovi s obzirom na rastuće nestabilnosti i neizvjesnosti u globalnom okruženju".

Ukupan kineski izvoz u lipnju je na godišnjoj razini porastao za 11,3 posto, dok je uvoz uvećan za 14,1 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 05:52