Xi sredio posao

Kineski konzorcij gradit će novi most preko Panamskog kanala vrijedan 1,4 milijarde dolara

Gradnja mosta spadat će među najveće građevinske projekte u povijesti Paname
Treći most preko Panamskog kanala (Atlantski) u izgradnji
 Screenshot: YouTube

Panamska vlada dodijelila je 1,4 milijarde dolara vrijedan posao gradnje mosta preko Panamskog kanala kineskom konzorciju, dan nakon posjeta kineskog predsjednika Xi Jinpinga toj srednjoameričkoj zemlji.

Kineski predsjednik doputovao je u Panamu u sklopu nastojanja Pekinga da proširi politički i ekonomski utjecaj u Latinskoj Americi.

"Panama bilježi napredak u odnosima s Kinom i ovaj projekt, čija izgradnja započinje danas, nedvojbeno je dio te poruke i povjerenja između dvije zemlje", izjavio je u utorak panamski predsjednik Juan Carlos Varela. Gradnja mosta spadat će među najveće građevinske projekte u povijesti Paname, dodao je.

Konzorcij 'Panama Cuarto Puente' čine China Communications Construction Company (CCCC) i njezina tvrtka China Harbor Engineering Company (CHEC), a povjeren im je posao projektiranja i gradnje mosta preko Panamskog kanala.

Ponuda kineskog konzorcija ocijenjena je boljom od onih koje su dostavile kompanije iz Španjolske, Italije, Južne Koreje i Kine. Inače, taj isti kineski konzorciji gradi i treći most preko Panamskog kanala (Atlantski most, dug 2820 metara), čije dovršenje se očekuje iduće godine.

Tijekom posjeta kineski predsjednik Xi i njegov domaćin Varela potpisali su niz sporazuma o suradnji na području infrastrukture, turizma i razvoja.

Panama je tako postala prva latinoamerička zemlja koja će postati partner Kine u inicijativi razvoja infrastrukture "Jedan pojas, jedan put", vrijednoj više milijardi dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 02:22