Pat pozicija

Kineski dužnosnici uzrujani zbog novih carina: 'Amerikanci su nam stavili nož pod grlo'

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

25.9.2018. u 15:32

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

25.9.2018. u 15:32

FILE PHOTO: U.S. President Donald Trump sits behind his desk as he announces a bilateral trade agreement with Mexico to replace the North American Free Trade Agreement (NAFTA) at the White House in Washington, U.S., August 27, 2018. To match Insight TRADE-NAFTA/MEXICO REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo
Kevin Lamarque/File Photo / REUTERS

Donald Trump

SAD nam je stavio “nož pod grlo”, kazao je viši kineski dužnosnik komentirajući novi niz carina koje su opet probudile trgovinske napetosti između dviju najvećih svjetskih ekonomskih sila, piše Washington Post.

Prošli je tjedan Trumpova administracija nametnula carine na kinesku robu vrijednosti 200 milijardi dolara. Posljednja je runda carina pogodila elektroniku, prtljagu, kućanske potrepštine i hranu. Peking je, dakako, jučer odgovorio nametanjem osvetničkih carina na američke proizvode u vrijednosti 60 milijardi dolara.

Izlazak iz te pat pozicije još uvijek se ne nazire, a zamjenik ministra trgovine Wang Shouwen kazao je da nastavak pregovora i razrješenje trgovinske napetosti sada ovisi o “želji” SAD-a. Kina je ulje na vatru dolila i dodatnim optužbama da je SAD “trgovinski nasilnik” i da se Washington koristi zastrašivanjem kako bi ostale zemlje podčinili svojoj volji.

Te izjave iz kineskog kabineta mogle bi značiti da će Peking umjesto nastavka pregovora, radije pričekati da Donald Trump napusti Bijelu kuću, smatra analitičar iz Mizuho banke u Tokiju.

- U svjetlu ovih događaja, za očekivati je da se pregovori neće nastaviti, barem još neko vrijeme. Sve dok ne dođe do obrata u političkom raspoloženju na obje strane – zaključio je.