Vrijedna akvizicija

Kineski div preuzima većinski udio srpskog rudnika Bor, i to za 1,26 milijardi dolara

AUTOR:

OBJAVLJENO:

31.8.2018. u 13:56

AUTOR:

OBJAVLJENO:

31.8.2018. u 13:56

mining area, Majdanpek, Serbia, Image: 255718710, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Ilustracija

Kineska kompanija Zijin Mining Group postat će vlasnikom 63 posto Rudarsko-topioničarskog bazena Bor (RTB), jedinog proizvođača bakra i plemenitih metala u Srbiji, izvijestio je u petak srbijanski ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Vlada Srbije odlučila je za strateškog partnera RTB-a Bor izabrati kinesku tvrtku koja se obvezala uložiti 350 milijuna dolara za dokapitalizaciju, rekao je Antić na konferenciji za novinare.

Po njegovim riječima, Zijin Mining Group ponudio je poslovni plan od ukupno 1,26 milijardi dolara u okviru kojega je 350 milijuna dolara za dokapitalizaciju, te zadržavanje 5.000 zaposlenih.

Zauzvrat će kineska kompanija, koja je jedan od najvećih kineskih proizvođača zlata i bakra, dobiti 63 posto vlasništva nad RTB-om Bor.

Na natječaj koji je Vlada Srbije raspisala za strateškog partnera RTB-a Bor prijavili su se kineski Zijin, kanadski Diamond Fields i ruski Ju Gold, ali ponuda Kanađana nije ispunjavala sve uvjete natječaja.

Lista najvjednijih rudarskih kompanija

Ugovor s kineskom kompanijom trebao bi biti potpisan u rujnu, a Kinezi će operativno preuzeti upravljanje u RTB-om Bor početkom 2019. godine. Prema pisanju beogradskih medija, Zijin Mining Group u devet zemalja zapošljava 17.500 radnika, a u 2017. godini bio je na 22. mjestu liste najvrjednijih rudarskih kompanija u svijetu, s godišnjim prihodom od oko 10 milijardi eura i čistom dobiti većom od 230 milijuna eura.

Rudarsko-topioničarski bazen Bor jedini je proizvođač bakra i plemenitih metala (zlata i srebra), u Srbiji. Ruda se u rudnicima RTB-a Bor iskapa više od 100 godina, a u borskoj topionici proizvode se katodni bakar i plemeniti metali.

Proizvodnja bakra počela je 1903. godine na lokalitetima Bora i Majdanpeka. Rudnici i topionica u Boru danas su sastavni dio kombinata koji ima oko 5.000 zaposlenih.