El Dorado

Kineska tvrtka u Srbiji našla 30 milijardi dolara vrijedno nalazište zlata, srebra i bakra

Inače, za aktiviranje Borske reke potrebno je investirati najmanje 150 milijuna eura
Ilustracija
 REUTERS

Kineska kompanija Zijin Mining, strateški partner RTB Bora, u suradnji s borskim Institutom za rudarstvo i metalurgiju, započela je izradu glavnog rudarskog projekta eksploatacije podzemnog rudnika Borska reka.

Prema njihovim procjenama, ovaj bi lokalitet u sebi trebao skrivati rezerve od gotovo četiri milijuna tona bakra, 130 tona zlata i više od 1.000 tona srebra, čija se vrijednost procijenjuje na više 30 milijardi dolara, pišu "Novosti".

U tom su ležištu istražene i utvrđene geološke rezerve od gotovo 320 milijuna tona rude, što jamči barem pola stoljeća eksploatacije. Međutim, pretpostavlja se da Borska reka, zapravo, u sebi krije više od milijardu tona rude, s prosječnim sadržajem od jedan posto bakra, što je količinski gotovo trostruko više nego u rudnicima RTB-a koji se trenutno eksploatiraju.

Inače, za aktiviranje Borske reke potrebno je investirati najmanje 150 milijuna eura, a do sada je taj rudnik istražen na dubini od 450 metara. Pretpostavlja se da se to ležište širi, sa povećanjem dubine, kao i da sadržaj bakra i plemenitih metala raste.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:54