Potpisan memorandum

Kineska CIMM grupa u Sisku gradi tvornicu grafitnih elektroda vrijednu 30 milijuna eura

AUTOR:

  • Mate Piškor

OBJAVLJENO:

24.10.2019. u 11:33

AUTOR:

  • Mate Piškor

OBJAVLJENO:

24.10.2019. u 11:33

Marko Todorov / Hanza Media

Kristina Ikić Baniček

Gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček sudjelovala je na Hrvatsko-kineskom poslovnom forumu održanom u Zagrebu u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, u povodu posjeta Hrvatskoj visokoga izaslanstva kineske pokrajine Liaoning, predvođenog vice guvernerom Chenom Xiangqun, priopćeno je iz sisačke Gradske vijećnice.

Forum je bio posvećen promociji gospodarske i trgovinske suradnje i komunikacije između hrvatskih i kineskih gradova, osobito onih iz pokrajine Liaoning. Na razgovorima koji su se održali u sklopu Foruma sudjelovalo je dvadesetak hrvatskih i kineskih tvrtki.

Na poslovnom forumu potpisan je Memorandum o razumijevanju između kineske tvrtke CIMM Group Co Ltd. of China i Grada Siska o osnovnom ulaganju od oko 30 milijuna eura u tvornicu grafitnih elektroda.

Memorandum je u ime Grada Siska potpisala gradonačelnica Grada Siska Kristina Ikić Baniček, a u ime CIMM Group osnivač i direktor Ma Shujun.Kako ističu u Gradu Sisku memorandum je posljedica višemjesečnih pregovora i razgovora između gradonačelnice Kristine Ikić Baniček, Ministarstva gospodarstva i CIMM Group, no do konačne realizacije investicije potrebna je suradnja i dobra volja državnih regulatornih tijela i HEP-a.

“U tom slučaju investicija će se znatno povećati, a konačni cilj CIMM Groupe je osnivanje istraživačkog centra za grafitne elektrode i njihovu primjenu u industriji u Sisku. Investitor još razmatra hoće li investicija biti brown field ili green field, odnosno hoće li kupiti i prenamijeniti hale od ABS-a ili graditi na do sada neizgrađenom zemljištu, koje bi kupili od Grada Siska”, stoji u priopćenju iz ureda sisačke gradonačelnice.

„Mislim da je svima jasno koliko je važna jedna takva injekcija kapitala u ozbiljnu industrijsku proizvodnju. Takva ulaganja su nam orijentir za budućnost, u tom smjeru želimo ići i dalje“, naglasio je nakon potpisivanja memoranduma potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić. Nastavio je kako „Odnosi Hrvatske i Kine u zadnjih nekoliko godina doživljavaju pravu renesansu. Prošlogodišnja trgovinska razmjena premašila je milijardu dolara, a naš izvoz na kinesko tržište rastao je za 25 posto. No, brojke su samo jedan dio priče i kroz njih se još u dovoljnoj mjeri ne vidi napredak suradnje na poduzetničkoj razini. Samo HGK je u zadnjih par godina organizirala brojne gospodarske forume poput ovog i odvela nekoliko ozbiljnih poduzetničkih delegacija u Kinu. Otvorili smo predstavništvo u Šangaju jer je interes naših tvrtki za izvoz u Kinu sve veći. To rastuće zanimanje poduzetnika pokazuje i ovogodišnji drugi Kineski međunarodni uvozni sajam na kojem ćemo po prvi puta imati vlastiti izložbeni prostor“.

Viceguverner pokrajine Liaoning ChenXiangqun rekao je Hrvatsko-kineskom poslovnom forumu da u pokrajini živi 43,8 milijuna ljudi. Jedna je od rijetkih s pristupom moru i s visokom razvijenom prometnom infrastrukturom te snažnom industrijskom bazom. „No, treba istaknuti i snagu po pitanju znanosti i inovacija,“ rekao je viceguverner, napomenuvši da nakon otvaranja Kine pokrajina surađuje s preko 200 država svijeta te da su mnoge svjetske kompanije našle svoje mjesto u jednim od 14 gradova pokrajine.

XuErwen, veleposlanica NR Kine u Hrvatskoj je istaknula kako je k Kineskih investicija u Hrvatskoj sve više, a drago nam je da je i sve više i hrvatskih tvrtki u Kini. Dodala je da je sigurna da mnogi iz ove bogate kineske pokrajine žele i kao turisti upoznati prekrasnu Hrvatsku.

Provincija Liaoning ima 44 milijuna stanovnika i BDP od gotovo 360 milijardi dolara, a vodeće industrije su im petrokemija, metalurgija, elektronika i strojarstvo.