Pomirenje na pomolu?

Kina i SAD najavili sastanak na kojem će pregovarati o završetku trgovinskog rata

AUTOR:

OBJAVLJENO:

4.1.2019. u 8:12

AUTOR:

OBJAVLJENO:

4.1.2019. u 8:12

U.S. President Donald Trump (L) and China's President Xi Jinping walk along the front patio of the Mar-a-Lago estate after a bilateral meeting in Palm Beach, Florida, U.S., April 7, 2017. REUTERS/Carlos Barria
REUTERS

Američki predsjednik Trump i Xi Jinping na Floridi

Kina i SAD održat će 7. i 8. siječnja u Pekingu pregovore u nastojanju da završe trgovinski rat koji izaziva sve veće probleme dvama ekonomijama i svjetskim financijskim tržištima.

Dvije države provele su u trgovinskom ratu većinu protekle godine, ometajući protok robe vrijedne stotine milijardi dolara i potičući strahove od globalnog gospodarskog usporavanja.

Radna skupina pod vodstvom zamjenika američkog trgovinskog predstavnika Jeffreya Gerrisha doći će u Kinu kako bi vodila "pozitivne i konstruktivne razgovore" s kineskim kolegama, navodi se u priopćenju kineskog Ministarstva trgovine na njegovoj internetskoj stranici.

Ministarstvo je priopćilo kako su dvije strane potvrdile datume u telefonskom razgovoru, ali nije navelo druge pojedinosti.

Hoće li Peking popustiti ključnim zahtjevima?

Na summitu u Argentini krajem prošle godine američki predsjednik Donald Trump i kineski predsjednik Xi Jinping složili su se o "prekidu vatre", odlučivši odustati od uvođenja dodatnih carina na 90 dana počevši od 1. prosinca, kako bi u tom razdoblju pokušali postići dogovor.

Sada se Kina i SAD suočavaju s ožujskim rokom za dovršetak pregovora o završetku štetnog trgovinskog rata, inače bi Washington mogao nastaviti s povećanjem američkih carina na kinesku robu, a Peking s mjerama odmazde.

Trump je izjavio da razgovori o sporazumu dobro napreduju, ali nije jasno hoće li Peking popustiti ključnim zahtjevima SAD-a u vezi trgovinskih neravnoteža, pristupa tržištu i navodnih kineskih zlouporaba intelektualnog vlasništva.

Zadnji ekonomski pokazatelji sugeriraju značajno usporavanje rasta u dvjema najvećim svjetskim gospodarstvima krajem prošle godine.

Proizvodna aktivnost u SAD-u u prosincu je usporila najviše u proteklom desetljeću, dok su kineski podaci u ponedjeljak pokazali da se njihova proizvodnja smanjila prvi put u zadnje dvije godine.