Kako je ovo moguće?

Kerum tek sad otišao u stečaj iako je još prije 4 godine utvrđen dug od 1,7 mlrd. kn

Kerumove trgovine itekako dobro pamti oko 850 vjerovnika
 Ante Čizmić / Hanza media

Kakve veze sada imaju Kerum, flips s kikirikijem i slani čips, pita se Slobodna Dalmacija.

E, pa ovih dana je tvrtku "Kerum", kojoj je račun blokiran na 285.755.275 kuna, uspjela u stečaj odgurati firma "Kanaan" iz Donjeg Miholjca, koja je tom nekadašnjem trgovačkom lancu dostavljala navedene grickalice. Lanac bivšeg gradonačelnika Željka Keruma, koji je bio prepoznatljiv po žutim "kesama", je za flips i čips "Kanaanu" ostao dužan 381 tisuću kuna.

Vjerujte da ovo nije neki tekst koji smo izvukli iz arhive. Jer, logično je pitati zašto krajem 2018. godine pišemo o otvaranju stečaja nad tvrtkom za koju se još 2013. godine znalo kako nema šanse za nastavak poslovanja i čiji su se dugovi sa zateznim kamatama, prema podacima iz predstečajne nagodbe, još prije četiri godine popeli na 1,7 milijardi kuna (u što su uključeni i oni dugovi prema povezanim društvima iz Kerum grupe). No, unatoč svemu navedenom, nad splitskom tvrtkom je tek sada otvoren stečajni postupak. U tome je najviše pomogao dugotrajni i neuspješni postupak sklapanja predstečajne nagodbe, piše Slobodna Dalmacija.

Kerumove trgovine itekako dobro pamti oko 850 vjerovnika, uglavnom firmi koje su svojim proizvodima punile njihove police, a kojim tvrtkama je "Kerum" prestao plaćati kada mu je banka blokirala račun jer sestrinsko hotelijersko poduzeće "Adriatic" nije podmirivalo obveze po kreditima za obnovu hotela Marjan.

Moramo priznati da smo za dva mjeseca planirali tvrtki "Kerum" i njenim spretnim odvjetnicima čestitati šest godina uspješnog izbjegavanja stečaja po prijedlogu kojeg je "Kanaana" podnio još 2. siječnja 2013. godine. Plan je "propao" jer 850 hrvatskih firmi je "samo" pet godina i 10 mjeseci čekalo na otvaranje postupka u kojem će se namirivati od prodaje "Kerumovih" brojnih nekretnina u Milni, Supetru, Splitu, Zadru, Zagrebu, Trogiru, Drnišu i Dubrovniku.

Za stečajnu upraviteljicu tvrtke "Kerum" imenovana je Mirjana Zuzija iz Velike Gorice, koja je bila prikrivena USKOK-ova istražiteljica u akciji u kojoj su bili uhićeni zagrebačka stečajna sutkinja Vesna Malenica i stečajni upravitelj Pero Hrkać. Odnosno, tajno je snimila razgovore s osumnjičenicima.

No, ono što je važnije za ovoj slučaj jest da Zuzija iza sebe ima osam godina iskustva u vođenju stečajeva i 25 godina iskustva u računovodstvu, financijama, obavljanju revizija i vještačenju.

Za 1. veljače 2019. godine na Trgovačkom sudu u Splitu je zakazano ročište na kojem će se upraviteljica izjasniti o prijavljenim tražbinama vjerovnika i o stanju imovine tvrtke "Kerum u stečaju", piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:00