Arhitektonska baština

Traži se kupac za 'secesijski bombon' vrijedan gotovo pet milijuna kuna

Villa Batory sagrađena je 1906. godine i adaptirana u kirurški sanatorij 1928. godine
Villa Batory
 Facebook // Osijek Facebook Grupa

Vlada Republike Hrvatske prošlog je tjedna na svojoj posljednjoj sjednici donijela odluku kojom Upravnom vijeću KBC-a Osijek daje dozvolu za raspolaganjem vilom ravnatelja ‘‘Union’’ paromlina u Osijeku iz 1906. godine, poznatije kao Villa Batory, u Radićevoj ulici, a u svrhu prodaje.

Ovo znači da KBC Osijek konačno može raspisati natječaj za prodaju ove arhitektonske baštine, a za što je postupak suglasnosti pokrenula još u lipnju 2016. godine, piše Glas Slavonije. Procijenjena tržišna vrijednost ovoga objekta iznosi 4.987.812,60 kuna. No, kako je riječ o nekretnini koja ima svojstvo kulturnog dobra Republike Hrvatske te se svi renovatorski radovi u njoj moraju izvoditi u skladu sa strogim konzervatorskim uvjetima i propisima, poštujući njezino izvorno stanje i, prema mogućnosti, uz upotrebu istih materijala, obnova se procjenjuje na još dodatnih 40 milijuna kuna.

Villa Batory sagrađena je 1906. godine i adaptirana u kirurški sanatorij 1928. godine, a kasnije je dograđena te je do prije nekoliko desetaka godina korištena kao dio ortopedskog odjela KBC-a Osijek, ali je zbog ratnog razaranja i velikih šteta u derutnom stanju i izvan funkcije. KBC Osijek ponudio je vilu prije prodaje Repub­lici Hrvatskoj, Županiji, Gradu Osijeku, navodeći cijenu i druge uvjete prodaje, s obzirom na to da je riječ o nekretnini koja je zaštićeno kulturno dobro i koja podliježe ograničenju sukladno zakonu. KBC Osijek dostavio je dopis od 5. rujna 2018. godine s dokumentacijom iz koje proizlazi da Republika Hrvatska, Grad Osijek i Osječko-baranjska županija nema namjeru prava prvokupa predmetne nekretnine za procijenjenu vrijednost nekretnine.

Budući da je riječ o ustanovi čija prava i dužnosti osnivača uime Republike Hrvatske obavlja Vlada Republike Hrvatske, Upravno vijeće ustanove može odlučivati samo uz prethodnu suglasnost Vlade Republike Hrvatske o raspolaganjima nekretninama, bez obzira na vrijednost nekretnine.

U obrazloženju KBC-a stoji i kako za provedbu predložene Odluke nije potrebno osigurati sredstva u Državnom proračunu Republike Hrvatske, a njezino izvršenje nema financijski utjecaj na Državni proračun Republike Hrvatske u smislu rashoda. Također se navodi i kako će se nakon sklapanja ugovora o kupoprodaji predmetne nekretnine povećati prihod državnog proračuna u smislu povećanja prihoda od prodaje imovine na pozicijama KBC-a Osijek.

Inače, ovaj se objekt prostire na 3000 četvornih metara, a sagrađen je prema nacrtu osječkog graditelja Otta Struppija. Izvorna namjena joj je vila za stanovanje upravitelja paromlina Union, jednog od najvećih mlinskih postrojenja u okolici, i nastala je u nizu upravnih zgrada okrenutih onodobnoj Kolodvorskoj, današnjoj Radićevoj ulici. Prema riječima uglednog povjesničara umjetnosti Grgura Marka Ivankovića, značajna je zbog toga što je pravi mali secesijski dragulj arhitekture, i što je građena kao vila, što znači da je bila za stanovanje jedne obitelji, za razliku od većine osječkih secesijskih kuća koje su bile građene za najam. Godine 1928. prenamijenjena je i preuređena u sanatorij dr. Julija Batoryja i dr. Karla Weissmanna, poznatih i priznatih osječkih liječnika. Sanatorij je bio uzoran za cijelo ovo područje, a mnogim liječnicima bila je velika čast postati stipendistima ili praktikantima u njoj, jer su ondje stjecali velika iskustva.​

Nažalost, kako danas izgleda ova reprezentativna zgrada jedna je od najvećih sramota urbanog i modernog Osijeka. Vila je službeno u vlasništvu KBC-a Osijek koji je sva prava nad njom dobio još 2010. godine, a nakon što su propali pokušaji nasljednika obitelji Batory da vrati nacionalizirani objekt obitelji. Inače, objekt je nakon prenamjene u klinički sanatorij bio nadograđen prema nacrtima cijenjenoga osječkoga graditelja Franje Dlouhyja. Prijašnje uprave KBC-a Osijek imale su neke planove s njom, poput otvaranja Centra za dijabetes, poliklinike, ili nekog odjela uz koji nije vezana brojna dijagnostika. Inače, bolnica je 2012. godine temeljito očistila vilu i njezin okoliš, pri čemu su utovarili tri kamiona šute i smeća. Prema riječima ravnateljstva ovih dana bit će raspisan natječaj za prodaju, i nadaju se da će brzo pronaći novoga vlasnika spremnog da povrati sjaj ovome osječkom "secesijskom bombonu".

Potencijalni kupci

Jedan od kupaca koji je svojevremeno bio zainteresiran za kupnju ove vile bio je osječki poduzetnik Branko Ostović, ali je još 2017. odustao od ove ideje. No, podsjetimo kako je ove godine kupca pronašlo još jedno zaštićeno kulturno dobro, a to je zgrada Kožare. Ovaj objekt kupila je tvrtka u vlasništvu predsjednika Hrvatske komore dentalne medicine, mr. sc. Hrvoja Peze. Zato nije nemoguće da bi novog vlasnika mogla uskoro dobiti i Villa Batory.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 09:42