Crne prognoze

Kanadski proizvođač aviona Bombardier najavio rezanje 5000 radnih mjesta

Prodat će i svoje modele Q Series za 900 milijuna dolara i de Havilland za 300 milijuna dolara
Rdanik Bombardiera
 Peter Nicholls / REUTERS

Poznati kanadski proizvođač aviona Bombardier objavio je danas kako će u idućih godinu i pol dana srezati oko 5000 radnih mjesta u cijelome svijetu, kako bi kompanija učinkovitije poslovala, prenosi BBC.

Dodatno, prodat će i licencu za proizvodnju nekih svojih modela, od čega bi trebali zaraditi više od milijardu dolara.

- Pokrenuli smo niz poteza nužnih za ostvarivanje punog potencijala u portfelju Bombardiera - kazao je Alain Bellemare, izvršni direktor kompanije koja trenutno ukupno zapošljava oko 69.500 ljudi, uglavnom u Kanadi, ali i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Inače, ranije ove godine ta je tvrtka europskom konzorciju Airbus prodala i svoj model C-Series s kojim su bili na gubitku, a koji je Airbus preimenovao u A220.

Kako piše BBC, objava o masovnom smanjivanju broja radnih mjesta došla je nakon što je Bombardier objavio poslovne rezultate za treći kvartal prema kojima je dobit prije oporezivanja iznosila 267 milijuna dolara što je dvostruko više nego u istom razdoblju lani.

Također, iako je prodaja ove godine blago pala, očekuje se da će prihodi sljedeće godine skočiti za 10 posto, na barem 18 milijardi dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:41