Promet

Kamiondžije očajni: 'Ako ovo potraje, prijeti nam potpuni kolaps'

'Zaista nam nije jasno zašto su vozači na takvom udaru. Pa oni se cijelo vrijeme boravka u Italiji nalaze u kamionu'
Problemi za vozače, 12 km duga kolona kamiona na autocesti prema hrvatskoj granici
 Goran Mehkek / CROPIX

Dopredsjednik Ceha vozača u Hrvatskoj obrtničkoj komori Boris Kos potvrdio nam je kako se najnovijim mjerama države u zaštiti od širenja koronavirusa vozačima koji su boravili u Italiji zabranjuje ostanak na poslu u trajanju od najmanje 14 dana i naređuje odlazak u samoizolaciju.

- Smatramo da za takvu mjeru nije bilo potrebe i zaista nam nije jasno zašto su vozači na takvom udaru. Pa oni se cijelo vrijeme boravka u Italiji nalaze u kamionu, izlaze samo potvrditi dokumentaciju o preuzimanju robe, cijelo vrijeme nose zaštitne rukavice i maske, imaju dezinfekcijska sredstva u kabinama i ionako prolaze zdravstvenu kontrolu na granici - kaže Kos. Na pitanje pridržavaju li se vozači spomenute zabrane, dopredsjednik Ceha vozača pri HOK-u odgovara potvrdno.

- Duboko se nadamo da je ovo samo privremena mjera, ako potraje prijeti nam kolaps poslovanja brojnih obrtnika i tvrtki na sjeveru Hrvatske. Možemo mi parkirati svoje kamione i prekrižiti ruke, ali što ćemo tada? Preostaje nam zatražiti pomoć države, vidimo da druge članice Europske unije pomažu svojim tvrtkama - upozorava Kos.

I obrtnici koji voze prema Italiji ukazuju na dio istupa članova državnog Kriznog stožera za borbu protiv koronavirusa u kojem se navodi kako su poduzetnici koji izvoze ili održavaju protok roba prema ugroženim područjima izuzeti od spomenutih mjera blokade. No, dodaju, nikome nije jasno kako će se taj dio uputa Kriznog stožera provesti ako se vozači koji su prevozili robu u Italiji stavljaju u samoizolaciju. Prema uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od 3. ožujka za prijevoznike koji su boravili u Italiji, vozači koji su se vraćali iz Italije morali su proći zdravstveni pregled.

Ako bi se utvrdile indikacije koronavirusa slani su u bolnice, a u suprotnom morali su se svaki dan javljati epidemiolozima i obiteljskm doktorima. Sada odmah nakon povratka iz Italije moraju u samoizolaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:23