Odbacuju ugljik

Kalifornija je usvojila zakon kojim se obvezuje da će do 2045. imati samo čistu energiju

Američka savezna država Kalifornija prkosi energetskoj i klimatskoj politici Donalda Trumpa
Solarni panel u Barstowu, Kalifornija
 Profimedia, Sciencephoto RM

Američka savezna država Kalifornija usvojila je zakon kojim se obvezuje do 2045. godine svu električnu energiju dobivati isključivo iz izvora koji se ne baziraju na ugljiku, prkoseći time energetskoj i klimatskoj politici američkog predsjednika Donalda Trumpa.

"Važnost ove mjere nije moguće umanjiti", rekao je guverner Kalifornije Jerry Brown, obećavši da će poštovati Pariški klimatski sporazum iz 2015. godine, prenio je u utorak britanski BBC.

Prema usvojenom zakonu, sve kompanije iz tamošnjeg komunalnog sektora moraju do 2030. godine 60 posto svoje energije dobivati iz obnovljivih izvora. Do 2045. godine Kalifornija će svu električnu energiju dobivati iz izvora koji ne emitiraju ugljične plinove.

Otpor Trumpu

Ta je američka savezna država time preuzela glavnu ulogu u otporu klimatskoj politici predsjednika Trumpa koji je prošle godine objavio da će se Sjedinjene Države povući iz Pariškog klimatskog sporazuma. Sporazum će stupiti na snagu nedugo nakon američkih predsjedničkih izbora 2020. godine.

Trump je tada najavio i pregovore o novom "poštenom" sporazumu za američke kompanije.

Kalifornija je druga američka savezna država, nakon Havaja, koja se obvezala na energiju bez ugljika. Kad bi bila samostalna država, bila bi peto gospodarstvo svijeta, iza Njemačke, Japana, Kine i SAD-a u cjelini.

Na svečanosti službenog potpisivanja novoga zakona u kalifornijskoj prijestolnici Sacramentu guverner Brown obećao je da će ispoštovati uvjete iz pariškog sporazuma i nastaviti putem tranzicije na gospodarstvo koje ne ispušta emisije ugljičnog dioksida.

U izvješću koje je objavilo tamošnje državno povjerenstvo za energetiku procijenjeno je da je u 2017. godini u Kaliforniji oko trećina prodane električne energije u maloprodaji dobivena iz obnovljivih izvora.

Neke tvrtke su protiv

Pobornici zaštite okoliša zadovoljni su novim zakonom mjere, za razliku od pojedinih tamošnjih velikih komunalnih tvrtki.

Kako se navodi u izjavi glasnogovornice tvrtke Pacific Gas & Electric Lynsey Paulo, potrošači bi se zbog novog zakona mogli suočiti s višim cijenama.

"Ako nije isplativo, nije ni održivo", stoji u izjavi Lynsey Paulo.

Tisuće političara, gradonačelnika, članova nevladinih organizacija i poduzetnika okupit će se ovaj tjedan u San Franciscu na svjetskom skupu za klimatsku akciju, velikom okupljanju s ciljem revitalizacije Pariškog klimatskog sporazuma.

Summit službeno počinje u srijedu. Domaćin mu je kalifornijski guverner koji želi istaknuti vodeću ulogu svoje države u borbi protiv klimatskog zagrijavanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:22