Svaka dva dana stvara se novi

Kako to da se u komunističkoj Kini krije veliki broj milijardera?

U Kini živi čak 38 od 500 najbogatijih ljudi na svijetu, a novi milijarder 'rađa' se svaka dva dana
Šangaj
 Profimedia, Alamy

Nakon što je i službeno potvrđeno da je Jack Ma, predsjednik internet trgovine Alibabe i najbogatiji Kinez, član Komunističke partije, pojavilo se pitanje kako to da u jednoj komunističkoj Kini postoji toliki broj milijardera.

Prema Bloombergovom indeksu koji prati bogatstvo 500 najmoćnijih pojedinaca na globalnoj razini vidljivo je kako čak 38 njih dolazi upravo iz ove zemlje, a novi milijarder ovdje se 'rađa' svaka dva dana.

Zašto komunistička Kina omogućava stvaranje tolikog broja bogataša?

Za njih je to nužno zlo. Partija u načelu podržava privatno poslovanje i poduzetnički duh kao pokretač gospodarskog rasta i otvaranja radnih mjesta. Unatoč, 'otvorenom' sustavu, politika je i dalje usmjerena na stvaranje suvremene utopije. No, u svemu tome postoji jedna kvaka, piše Bloomberg.

REUTERS
Čelnik Alibabe Jack Ma

Naime, većina najbogatijih muškaraca i žena u Kini prije svega su članovi državnog parlamenta ili su dio njegovog savjetodavnog tijela. To im daje mogućnost da utječu na smjer politike podnošenjem prijedloga za zakonodavstvo ili lobiranjem vladinih dužnosnika. Na taj način oni sami mogu stvarati smjer u kojem će država ići, a samim time i njihovo bogaćenje.

Problem u sve većem broju milijardera vidi kineski predsjednik Xi Jinping. On smatra kako se ta brojka pod hitno mora smanjiti. Iz tog razloga njegova vlada pojačala je nadzor nad poslovnim carstvima milijardera kao i njihovom cjelokupnom protoku sredstava. Osim toga, uveo je i novi sustav oporezivanja. Tako, prema novoj poreznoj politici, oporezuju se sve imovine, pogotovo one bogatih kao i njihovo samo bogatstvo, a pri tome su porezi za osobe s nižim primanjima svedene na minimum.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:18