Novi standard

Kako spriječiti poreznu evaziju? Nijemci žele globalnu minimalnu stopu poreza na dobit

AUTOR:

OBJAVLJENO:

19.10.2018. u 11:28

AUTOR:

OBJAVLJENO:

19.10.2018. u 11:28

German Chancellor Angela Merkel and Finance Minister Olaf Scholz attend a session at the lower house of parliament Bundestag in Berlin, Germany, October 17, 2018. REUTERS/Fabrizio Bensch
Fabrizio Bensch / REUTERS

Olaf Scholz i Angela Merkel

Njemački ministar financija Olaf Scholz želi da se uvede globalna minimalna stopa poreza na dobit kako bi se spriječilo kompanije da kupuju tvrtke ili osnivaju sjedišta u zemljama s niskim poreznim stopama, piše Handelsblatt, koji kao izvor navodi poreznog stručnjaka iz Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Scholz je zatražio OECD da razmotri taj prijedlog, navodi taj njemački list.

Takav potez ustvari bi bio proširenje BEPS-a, seta OECD-ovih politika koje se koriste da bi se spriječile strategije poreznih evazija koje omogućuju multinacionalnim kompanijama da sele svoju dobiti u zemlje s niskom ili nultom stopom poreza na dobit. Zemlje svoje porezne zakone prilagođavaju prema OECD-ovim smjernicama.

Scholz je blisko surađivao prilikom pisanja svog prijedloga s Francuskom, objavljeno je u kasno sinoć u Handelsblattu. Rekao je i da je prijedlog dobro primljen, no da su razgovori o tome tek u povojima.

„U kontekstu BEPS rasprava, i Francuska i Njemačka predložile su raspravu o minimalnoj stopi poreza, koji bi potom postao standard“, izjavio je OECD-ov glavni porezni stručnjak Pascal Saint-Amans.

Njemačko ministarstvo financija nije moglo Reutersu odmah dati komentar u vezi toga.