'Rekord'

Kako je Grad Zagreb za jedno parkirno mjesto umalo platio 21 milijun kuna

Cijela saga s kvadratom od 2 milijuna kuna po sudovima se potezala godinama
Ilustracija, garaža
 Profimedia, Alamy

Nakon što smo jučer objavili zanimljivu anegdotu o cijeni parkirnog mjesta u luksuznoj hongkonškoj četvrti Kowloon, nismo mogli ni zamisliti da ćemo u međuvremenu otkriti da se najskuplje parkirno mjesto na svijetu zapravo cijelo vrijeme nalazilo – u Zagrebu. Prema informacijama koje nam je dao gospodin Slavko Kojić, savjetnik gradonačelnika Milana Bandića, prije nekoliko godina u Zagrebu odvio se u najmanju ruku nevjerojatan scenarij.

Kada je gospodin Ratko Periša 1989. godine kupio garažno mjesto od 11,5 kvadratnih metara na zagrebačkoj Peščenici za cijenu od 17.891.120 jugoslavenskih dinara, nije mogao ni zamisliti da će se taj kupoprodajni ugovor po zagrebačkim sudovima povlačiti sve do 2010. godine. Po ugovoru sklopljenom u listopadu 1989. godine, garažno je mjesto u Ivekovićevoj 17 gospodinu Periši prodano za 612,26 njemačkih maraka (što je otprilike 307 današnjih eura), koje je kupac do 1990. godine u potpunosti podmirio u tri obroka isplate.

Godine 2004., slučaj ponovno dolazi na stol Općinskog suda u Zagrebu, kada je 21. listopada kupoprodajni ugovor bio poništen. Prvostupanjskom je presudom dosuđeno je da je Grad Zagreb gospodinu Periši bio dužan isplatiti 20.574,12 kuna kao naknadu za sporno parkirno mjesto.

Kada je 2006. godine službeno pokrenut postupak ovrhe, žiro-račun Grada Zagreba je umjesto za 21.032 kuna (iznos glavnice sa zateznim kamatama), bio prazniji za 21.031.256,47 kuna (približno 3 milijuna eura).

Nakon što je pune četiri godine nevjerojatan iznos bio blokiran na žiro-računu Grada Zagreba, rješenjem iz 2010. godine Općinski građanski sud u Zagrebu je priznao grešku u proceduri, obustavivši pritom ovrhu. Naime, u rješenju je navedeno da je proceduralna greška uzrokovana time što nije bila izvršena denominacija vrijednosti ovrhe, tj. da je došlo do pogrešnog preračunavanja vrijednosti jugoslavenskih dinara u hrvatske kune i to za čak sedam decimala.

Ukratko, više od 4 godine trajala je sudska saga po kojoj je cijena kvadratnog metra garažnog mjesta na zagrebačkoj Peščenici iznosila približno 2 milijuna kuna, što je čak 5 puta više od cijene kvadratnog metra za parkirno mjesto u najluksuznijem dijelu Hong Kong-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 00:49