Bogatstvo za Canela

Kako je boksački šampion iz Meksika dobio najveći ugovor u sportskoj povijesti

Za 11 mečeva u pet godina Meksikanac će zaraditi basnoslovnih 365 milijuna dolara
Genadij Golovkin i Canelo Alvarez
 Joe Camporeale / USA TODAY Sports / Reuters

Meksički boksač i neosporni prvak srednje kategorije Saul “Canelo” Álvarez (50-1-2, 34 KO) potpisao je u srijedu ugovor s britanskim streaming servisom DAZN vrijedan basnoslovnih 365 milijuna dolara (2,36 milijardi kuna).

Prema odredbama ugovora, Canelo i njegova promocijska kuća Golden Boy, koju vodi proslavljeni boksač Oscar De La Hoya, obavezni su u narednih pet godina organizirati 11 mečeva “visokog profila” koje će DAZN ekskluzivno prenositi preko svojeg servisa (za koji pretplata košta 10 dolara mjesečno).

Tv okršaj

Riječ je o najbogatijem ugovoru u povijesti sporta, koji zorno dokazuje da je boks i dalje privlačan publici i da je Canelo, uz Anthonyja Joshuu, njegov najpopularniji protagonist. Meksikanac, koji se kao profesionalni boksač bori od svoje 15. godine (U Meksiku se postavlja manje pitanja), godinama privlači publiku u dvorane i pred ekrane, čemu svjedoči i broj od 8 milijuna prodanih prijenosa (PPV) za njegove mečeve. Većina toga odnosi se na SAD, gdje je Canelo izrazito popularan među hispanoameričkom zajednicom, što donekle objašnjava zašto se i dalje ne trudi naučiti engleski jezik - ne treba mu. U svakom slučaju, otkako je Floyd Mayweather treći put otišao u privremenu penziju, ni jedan drugi boksač ne može se pohvaliti takvim brojkama.

U posljednje tri godine Álvarez je nastupao isključivo na HBO-u, nekad uvjerljivom lideru kad su u pitanju prijenosi boksačkih mečeva. No, njihovu dominaciju prvo je ugrozio, pa čak i srušio Showtime, a onda je Al Haymon prije tri godine svojom Premier Boxing Championship serijom okrenuo stvari naglavačke. Tajnoviti promotor i “savjetnik” stotinjak poznatih boksača tada je platio velikim američkim TV mrežama (PBS, Fox...) da prenose mečeve u organizaciji PBC-a, što je za same gledatelje bilo besplatno. Kako ne bi zaostali za drugima, u priču se uključio i ESPN koji je prvo prenosio PBC pa kasnije postigao dogovor s promocijskom kućom Top Rank koju vodi vitalni 86-godišnjak Bob Arum. Čovjek je još 60-ih zastupao Muhammada Alija, a dan danas u svojoj “staji” drži Vasila Lomačenka i Terrencea Crawforda, dva najbolja boksača današnjice. Čiji mečeve sada, jasno, prenosi ESPN.

Moćna izvedba

Sve jača konkurencija i sve manji prihodi napokon su nagnali čelnike HBO-a da najave povlačenje iz boksa, čime su Golden Boy i Canelo postali najpoželjnija udavača na tržištu. Nema sumnje da poziva nije falilo, ali na kraju se najviše isprsio upravo DAZN, koji je time postao jedan od većih igrača u društvu punom ozbiljnih faca. Naime, DAZN je ranije ove godine potpisao milijardu dolara vrijedan ugovor s promocijskom kućom Matchroom Sports koju vodi Eddie Hearn, a čiji je najvažniji pulen teškaški prvak Anthony Joshua. Po tom ugovoru Hearn je dužan godišnje organizirati barem 32 velike priredbe, uz napomenu da Joshuine mečeve DAZN prenosi za američko tržište.

Koliko će se Britancima deal s Canelom isplatiti, ovisit će najviše o njegovim uspjesima u ringu. Budući da ima tek 28 godina i da je u donekle kontroverznoj pobjedi nad Golovkinom izgledao doista moćno, za očekivati je da će u narednih pet godina Meksikanac biti na svojem vrhuncu. On će dobiti svoja 73 milijuna dolara godišnje, sada ih “samo” treba zaraditi u ringu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:58