Žele spasiti autoindustriju

Južna Koreja najavila tri milijarde dolara pomoći posrnulim proizvođačima autodijelova

AUTOR:

OBJAVLJENO:

18.12.2018. u 13:33

AUTOR:

OBJAVLJENO:

18.12.2018. u 13:33

Journalists take photographs of Hyundai Motor's first hybrid car IONIQ during its unveiling ceremony in Seoul, South Korea, January 14, 2016. Hyundai Motor on Thursday said it aims to sell 77,000 of its first dedicated gasoline-electric car globally next year, 80 percent more than their total hybrid car sales in 2015, as it tries to meet emissions regulations in key markets. REUTERS/Kim Hong-Ji - GF20000094212
Kim Hong / REUTERS

Ilustracija

Južna Koreja predstavila je u utorak paket mjera potpore posrnulim proizvođačima autodijelova koji uključuje financijsku podršku u vrijednosti tri milijarde dolara i poticaje za korištenje električnih automobila.

U sklopu financijske injekcije namijenjene sektoru, Južna Koreja će pokrenuti novi program kreditnih jamstava za obveznice kompanija ukupne vrijednosti 1.000 milijardi wona.

Program će financirati vlada i kompanije, navodi se u danas objavljenom priopćenju ministarstva industrije.

Vlada također planira produljiti za godinu dana rok dospijeća ukupno milijardu dolara kredita, odobrenih dobavljačima južnokorejske podružnice američkog General Motorsa, koja je ove godine zatvorila jedan od svojih pogona u zemlji.

Paralelno su povisili ciljani broj električnih automobila u 2022. godini na 430 tisuća, s dosada ciljanih 350 tisuća, kako bi pomogli dobavljačima da nađu nova područja širenja poslovanja.

U idućoj će godini povećati i namjenska sredstva za subvencije za kupnju električnih i automobila na vodikov pogon, na 42 tisuće električnih automobila, s trenutno planiranih 26.500.

Iz ministarstva financija odvojeno su jučer poručili da će 30 posto niža stopa poreza na dodanu vrijednost na putničke automobile ostati na snazi šest mjeseci dulje no što je planirano, odnosno i nakon kraja ove godine.

 

Poticaji su najavljeni ranije, a vlada je danas predstavila javnosti pojedinosti. U udruženjima južnokorejske automobilske industrije izrazili su zadovoljstvo vladinim programom potpore.

"Mjere stižu u pravom trenutku, s obzirom na aktualnu situaciju i sada već opipljivu krizu u automobilskoj industriji, probleme s upravljanjem u nizu dobavljača zbog manjka novca i sve slabiju iskorištenost kapaciteta", istaknuli su u priopćenju Korejsko udruženje proizvođača automobila i Korejsko udruženje automobilske industrije.

Industrija autodijelova ključna je za južnokorejsko gospodarstvo i čini sedam posto korejskog BDP-a. Zapošljava 235 tisuća radnika, koji čine oko sedam posto zaposlenih u prerađivačkoj industriji, prema podacima ministarstva.

U trećem je tromjesečju prema vladinim podacima 31 dobavljač autokompanija poslovao s gubitkom, u usporedbi sa samo šest u 2015. godini. Prosječna je operativna marža dobavljača u istom razdoblju prepolovljena, na 1,8 posto, pokazuju podaci.