Novi udarac

Još jedna tvrtka otkazala narudžbu najvećeg putničkog zrakoplova: 'To je model prošlosti'

AUTOR:

  • Lea Balenović

OBJAVLJENO:

7.2.2019. u 11:48

AUTOR:

  • Lea Balenović

OBJAVLJENO:

7.2.2019. u 11:48

An Airbus A330neo is pictured on its final assembly line at Airbus headquarters in Colomiers, near Toulouse, France, November 26, 2018. REUTERS/Regis Duvignau - RC13B7BA8EC0
Regis Duvignau / REUTERS

Tvornica kompanije Airbus

Nakon prošlotjednog Emiratesovog otkazivanja narudžbe Airbusovog modela A380, još se jedan avioprijevoznik odlučio za isti potez te je budućnost najvećeg putničkog zrakoplova na svijetu na klimavim nogama. Kako piše CNN, australski Quantas odustao je od kupovine osam Airbusovih zrakoplova koje je kompanija naručila još 2006.

Umjesto novih modela, Quantas će, objasnili su u toj aviokompaniji, “usavršiti postojeće A380 zrakoplove, budući da je riječ o modelu prošlosti”. Dodatno, naručit će druge i lakše modele koji manje troše, no vjerojatno od suparničkog Boeinga.

Prije manje od tjedan dana isto je najavio i Emirates te zamijenio svoju narudžbu u Airbusu. Točnije, otkazao je narudžbu 36 zrakoplova A380 i odlučio se za manje A350 modele.

Prije desetak godina kada je počeo prevoziti putnike, A380 bio je opisivan kao revolucija u industriji i kao izazov za Boeingovu dominaciju na tržištu. No, najveći se putnički zrakoplov pokazao kao veliko razočaranje za Airbus budući da je zabilježio manje od četvrtine predviđene prodaje. Drugi su avioprijevoznici odustali od kupovine A380 još prošle godine te kompanija trenutno ima samo 79 narudžbi. Ipak, ni jedan od tih prijevoznika nema namjeru svoje narudžbe i povećati.