'Turisti volonteri'

Još jedna turistička destinacija staje na kraj masovnom turizmu: 'Uvodimo novo pravilo'

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

19.11.2019. u 16:36

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

19.11.2019. u 16:36

Faroe islands, Image: 152652030, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: YAY Media AS / Alamy / Alamy / Profimedia
YAY Media AS / Alamy / Alamy / Profimedia

Farski otoci

Venecija naplaćuje ulaz u gradsku jezgru, Japan zabranjuje fotografiranje, Barcelona ograničava broj kruzera, a Amsterdam se prestaje oglašavati. Po uzoru na sve veći broj europskih, ali i svjetskih turističke destinacije Farski otoci također su odlučili stati na kraj masovnom turizmu.

Kako piše CNN, vlasti ove danske autonomne pokrajine koja broji svega 13.000 stanovnika, odlučile su jedan vikend u godini pretvoriti u tzv. 'turistički volonterski vikend'.

Naime, u proljeće ove godine na otok je pristigao veliki broj volontera iz Meksika, Izraela, Australije, Kine i SAD-a, ali i ostalih zemalja svijeta kako bi stanovnicima pomogli u ni manje ni više nego, čišćenju.

 

Kako bi stvorili što veći benefit od oba svijeta, volonterskog i turističkog, vlasti su odlučile otok na jedan vikend zatvoriti za obične turističke. No, oni koji Farske otoke ipak odluče posjetiti baš taj vikend to će i dalje moći učiniti. Svi hoteli i zračna luka radit će normalno, ali u propisanom periodu, posjetitelji će morati prihvatiti jedan od poslova koji im se dodjeli, a oni će u najvećoj mjeri obuhvatiti čišćenje okoline i zelenih površina.

 

- Mi ne ciljamo na velike brojke u turizmu. Svaki gost je dobro došao, ali isto tako on mora biti svjestan da mi ovdje vodimo brigu o svojoj zemlji i ne želimo ju uništiti na uštrb turizma – pojasnio je Guðrið Højgaard, direktor turističke agencije Farskih otoka.

Tako vlasti žele prikupiti 100 'turista volontera' koji će se radnoj akciji priključiti od 16. do 17. travnja 2020.