'Pametni' Boris

Johnson napao direktora Jaguar Land Rovera: Ja znam više o proizvodnji automobila od njega

Krivica lošeg poslovanja Jagura ne može se svaliti samo na Brexit i Kinu
Jaguar XT 140 Roadster iz 1954. i Boris Johnson
 Bogdan Cristel / Toby Mellvile / REUTERS

Boris Johnson, bivši gradonačelnik Londona i bivši ministar vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva, kazao je da o proizvodnji automobila zna više od Ralfa Spetha, izvršnog direktora tvrtke Jaguar Land Rover, prenosi Guardian.

Izjavio je to jučer u britanskoj radijskoj emisiji odgovarajući na pitanje o razlozima velikih rezova u Jaguaru, najvećem britanskom proizvođaču automobila, inače u vlasništvu indijskog koncerna Tata Motors.

Prošli je tjedan, naime, šef britanskog ureda Jaguara Speth najavio otpuštanje 4500 zaposlenika, najviše u UK, i za to, između ostalog, okrivio slabiju potražnju automobila u Kini, ali i Brexit. Johnson, pak, nije uvjeren da se krivica lošeg poslovanja Jaguara može svaliti na Brexit i Kinu. Sugerira on da je problem i u neadekvatnom vodstvu tvrtke, tvrdeći da zna više o autoindustriji od Spetha.

Kako kaže, Speth se i u u prošlosti pokazao kao slab poznavatelj trendova jer je, usprkos njegovom uvjeravanju, ocijenio da električni automobili nemaju budućnost.

- Ne tvrdim da imam superiorno znanje iz svakog aspekta proizvodnje automobila, ali trenutni trendovi u autoindustriji svakako idu meni u prilog – kazao je Johnson osvrćući se na sve jači zaokret autoindustrije prema električnim vozilima.

Inače, Speth ima više od 30 godina iskustva u autoindustriji. Radio je 20 godina za BMW, a drži i doktorat u inženjerstvu i predaje na sveučilištu Warwick. S druge strane, Johnson je kao gradonačelnik Londona, od 2008. do 2016. bio uključen u transport u gradu pa je, piše Guardian, tu prikupio nešto znanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 19:30