Sport i diplomacija

Jedriličar iza projekta Esimit Europa: 'Jadranski otok Unije moj je St. Tropez'

Igor Simčić, jedriličar i poslovni čovjek govori o projektu koji spaja diplomaciju, gospodarstvo i sport
Igor Simčić, incijator projekta Esimit Europa
 / Esimit Europa

Igor Simčić za sebe voli reći kako je u prvom redu jedriličar, a potom poslovni čovjek. Iako živi na relaciji Slovenija - Monte Carlo, njegova je ljetna baza u Hrvatskoj.

Koliko dugo ljetujete na Unijama i zašto ste izabrali baš taj otok?

- Unije imaju nešto zajedničko sa St. Tropezom, gdje sam imao priliku još u 70-im godinama biti član posade jednog najboljih brodova tadašnjeg vremena Helisara vlasnika Herberta von Karajana, na kojem je skiper je bio moj ujak Boris Terpin. Tada me se jako dojmilo kako ljudi koji dolaze tu, čak iako su vrlo poznate osobe, ovdje skidaju maske i pronalaze svoj mir u jednostavnoj i opuštenoj okolini, pokažu svoje pravo lice i tako druženje postane iskreno i ugodno. Upravo to se osjeća danas na Unijama. Sretneš izvanredne ljude, poželiš ih ponovno sresti, i tako se vraćaš. Tako smo upravo na Unijama kupili našu porodičnu ljetnu kuću, koju je obnovio svjetski poznati finski arhitekt Pekka Salminen. On je tu došao jedrilicom čak iz Finske i oduševio se jednostavnošću arhitekture, ljepotom prirode i naše mile mediteranske klime. Kuća stoji u sredini starih maslina, što joj daje poseban čar i dopunjava arhitekturu, a nama daje onaj duboki hlad i prijatan mir, koji je tako potreban na odmoru. Ja sam u Monte Carlu većinom zauzet poslovnim aktivnostima, a Unije mi znače odmor i mir. No, što se tiče kvalitete vremena provedenog sa zanimljivim ljudima, tu su Unije upravo zbog te opuštenosti i nekako prisnije.

Najdraža uvala na Unijama?

- Maračol. Tu sam se prvi put sreo s Unijama i to nam je uvijek bila prva postaja na dopustu još s porodičnom jedrilicom. Tek sam tu osjetio da mi je odmor počeo. Vezan sam uz jedrilice. To je moja strast od mladih dana i to se ne može mijenjati. Na Unijama imam i ‘laser’, koju mi je za rođendan poklonio najbolji slovenski jedriličar svih vremena Vasilij Žbogar, koji je u toj klasi osvojio dvije olimpijske medalje, kasnije još jednu u Finnu.

Novi projekti u jedrenju?

- Naravno. Esimit Europa 3. Sve diplomatske aktivnosti su u tijeku i čim bude pravi trenutak, projekt će pokrenuti planove za novu europsku jedrilicu, koja će još jače ispunjavati poslanstvo. Povezivanje je od prvog dana prije više od 20 godina bio jedan od ključnih ciljeva projekta Esimit Europa koji spaja diplomaciju, gospodarstvo i sport. O njemu ste dosad sigurno najviše čuli preko pobjedničkih nastupa jedrilice Esimit Europa 2, koja je plovila pod europskom zastavom, širila poruku o uspješnoj ujedinjenoj Europi. Među 11 predsjednika država koji podupiru naš projekt je i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Projekt Gredič u Goriškim Brdima?

- Gredič u smo kupili lani. To je jedinstven mali butik hotel koji se može mjeriti s najluksuznijima na svijetu. Prelijep romantični dvorac iz 16. stoljeća vrhunski je obnovljen za maksimalni ugođaj najzahtjevnijih gostiju, tu je prenoćio i princ Albert iz Monaca. Ima samo nekoliko ekskluzivnih, elegantnih i vrlo udobnih soba, vrhunski restoran, a uz to i vrhunsku vinoteku, po tome je jedinstven, jer je to sve u jednom - položeno u naručje prirode vinorodne pokrajine. Trenutno već počinju idejni projekti za proširenje, planiramo i wellness, kojeg u našoj široj regiji uopće još nema. Naše je poslanstvo ulagati u rodnom kraju, tu je naša porodična kuća iz 1812 g. samo stotinjak metara nadomak dvorca, gdje stoji i naš vinski podrum pjenušca Medot, koji je s tim imenom započeo moj pokojni otac Zvonimir Simčić - jedan od najpoznatijih enologa bivše zajedničke države. On je svojevremeno bio jedan od najpoštovanijih stručnjaka za vino i zaslužio je naziv ‘otac rebule’ - to je autohtono vino na koje smo danas ponosni svi jer s njim dobivamo svjetske nagrade, a tada su trendovi bili drugi pa si ih svi čupali iz vinograda - jedini je Zvonimir imao dugoročnu viziju da zadrži našu sortu. Zato ga i zovu otac rebule.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 11:36