Hrvatski dani osiguranja

Jednostavniji proizvodi i digitalizacija poslovanja ključni u industriji osiguranja

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

7.11.2019. u 16:43

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

7.11.2019. u 16:43

Hanza Media

Panel rasprava na skupu osiguratelja

- Niske kamatne stope te inflacija automobilskih popravaka ključni su kratkoročni izazovi s visokim utjecajem na industriju osiguranja – kazao je Slaven Dobrić, predsjednik Upravnog odbora Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO), na otvaranju trodnevne konferencije Hrvatski dani osiguranja koja se trenutno održava u Opatiji.

O stanju na domaćem tržištu osiguranja razgovarali su ugledni financijski, ekonomski, digitalni, cestovni i pravni stručnjaci iz Hrvatske i drugih europskih zemalja, a prvi blok izlaganja otvorio je Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa).

- U zadnje dvije godine industrija osiguranja u Hrvatskoj uhvatila je trend rasta, ali još smo uvijek ispod prosjeka stope osiguranja u odnosu na Europsku uniju - stoga prostora za napredak ima puno. Posebno bih skrenuo pažnju na potrebu za dodatnim osnaživanjem financijske pismenosti građana, na kojoj i vi kao industrija aktivno radite ali i na trenutne izazove industrije osiguranja. To je svakako potraga za novim izvorima prihoda, aktivna diverzifikacija ulagačkog portfelja, unaprjeđenje i modernizacija poslovnih procesa te razmišljanje o proizvodima i uslugama za građane treće životne dobi – kazao je Žigman, a uz njega, na konferenciji se okupilo gotovo 400 stručnjaka iz svijeta osiguranja i reosiguranja, regulatora, supervizora i drugih pratećih financijskih institucija s nacionalne, regionalne i europske  razine, a HUO ju je organizirao pod visokim pokroviteljstvom Ureda predsjednice Republike Hrvatske i uz potporu Ministarstva financija.

- Za industriju osiguranja nove tržišne okolnosti koje diktira politika niskih kamatnih stopa osobito su izazovne. Kao industrija moramo imati dugoročan fokus u poslovanju kako bismo bili u stanju i kroz duže vremensko razdoblje ispuniti sva obećanja dana klijentima. Poseban izazov su police životnog osiguranja. U tom segmentu naša ponuda mora se modificirati i prilagođavati novim tržišnim uvjetima - istaknuo je Daniel Matić, predsjednik Uprave Allianza Zagreb, tijekom panel rasprave o hrvatskom tržištu osiguranja i aktualnim trendovima te budućnostima osigurateljne industrije u kojem su sudjelovali predsjednici Uprava ukupno šest osiguravateljskih kuća - Ivana Bratanić iz Euroherc osiguranja, Nataša Kapetanović iz GRAWE Hrvatska, Mario Carini, šef Generali osiguranja, Saša Krbavac, predsjednica Uprave UNIQA osiguranje, Daniel Matić te Marin Matijaca iz Triglav osiguranja.