Nagli pad potražnje

Jednom od najglamuroznijih gradova svijeta prijeti velika kriza: 'Na prekretnici smo'

Nekretninsko tržište Dubaija dosegnulo je svoj vrhunac još prije pet godina, a cijene stanova i kuća pale su za čak 30 posto
Pogled s Gevora Hotela
 Christopher Pike / REUTERS

- Dubai mora zaustaviti izgradnju novih nekretnina na godinu do dvije dana kako bi spriječio ekonomsku katastrofu - tvrdi Hussain Sajwani, izvršni direktor Damac Propertiesa, jedne od najvećih građevinskih kompanija na području Bliskog istoka.

- Trenutno se nalazimo na prekretnici. Ili ćemo riješiti ovaj problem ili će nas prenapučenost pojesti – pojašnjava Sajwani.

Nekretninsko tržište Dubaija dosegnulo je svoj vrhunac još prije pet godina, a cijene stanova i kuća pale su za čak 30 posto. Samo ove godine, bit će dovršena izgradnja još 30.000 novih objekata što je prema procjenama stručnjaka dvostruko više od onog što je tržištu potrebno.

- Sve što trebamo je zamrznuti izgradnju i početi prodavati preostale nepopunjene stanove - pojašnjava Sajwani.

Kako navodi Bloomberg, prekomjerna izgradnja koja je zadesila ovaj grad mogla bi negativno utjecati i na bankarski sektor koji bi zbog pada potražnje mogao krenuti s izdavanjem sve nepovoljnijih stambenih kredita.

A skyline view of Downtown Dubai, showing the Burj Khalifa and Dubai Fountain, Image: 145586554, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Panorama Dubaija

Prekomjerna gradnja ne stvara problem samo građevinskim kompanijama i bankama, već ugrožava i cijelu ekonomiju s obzirom da se gospodarstvo Dubaija uvelike oslanja na ovaj sektor.

Glavnog krivca Sajwani pronalazi u konkurentskoj kompaniji Emaar Propeties koja je u 29 postotnom vlasništvu države. Prema njegovim riječima, Emaar, koji ujedno stoji i iza Dubai Creeka, najvišeg tornja na svijetu, za razliku od ostalih tvrtki zastupljenih na ovom području konstantno se oglušivao na sva upozorenja i nastavljao s pomahnitalom izgradnjom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:13