Ericsson Nikola Tesla

Jedna od najvećih hrvatskih kompanija obilježava sedamdesetu obljetnicu postojanja

Na svečanosti koja je održana u zagrebačkoj Areni prisustvovalo je više od 7.000 uzvanika
Proslava 70 godina poslovanja kompanije Ericsson Nikola Tesla
 Marko Todorov / CROPIX

U zagrebačkoj Areni, u auditoriju od čak 7000 uzvanika kompanija Ericsson Nikola Tesla priredila je danas svečano obilježavanje 70.obljetnice poslovanja.

- Dosegnuti 70 godina postojanja nije mala stvar za bilo koju kompaniju, a pogotovo je to podvig za tvrtku poput Ericssona Nikole Tesle posluje u okruženju koje iziskuje stalne promjene, pronalazak i primjenu novih tehnologija – istaknula je otvarajući proslavu u Areni, predsjednica Uprave Ericssona Nikole Tesle Gordana Kovačević. Ona je podsjetila na početke kompanije u zagrebačkoj Palmotićevoj ulici, na kućnom broju 82, gdje je oko 130 djelatnika radilo na popravcima telefona. Podsjetivši na sve transformacije koje je kompanija poduzela u prethodnih sedam desetljeća predsjednica Uprave Ericssona Nikole Tesla najavila je u nastupajućem razdoblju investicije u razvoj 5G telekomunikacijske mreže.

- U današnjoj tehnologiji sve je moguće, od kirurških zahvata na daljinu do vozila koja prometuju bez vozača. Kreiramo 5G mrežu koja će transformirati ne samo IT industriju, nego i kompletno gospodarstvo. To je prilika koju naprosto moramo iskoristiti – istaknula je Gordana Kovačević. Osvrnuvši se na suradnju s najvećim dioničarem tvrtke, korporacijom Ericsson, predsjednica Uprave Ericssona NT podsjetila je da su prvi oblici suradnje dvije tvrtki ostvareni 1953., te da je do vlasničkog povezivanja došlo 1995.

- Kroz 65 godina suradnje dokazali smo da smo s pravom dio tako velike korporacije kao što je Ericsson, ali i da s ponosom nosimo Teslino ime u nazivu kompanije – poručila je Gordana Kovačević uz ovacije nazočnih.

Na ovacije predsjednici Uprave Ericssona NT-a pozvao je u svom govoru i predstavnik Ericssona i predsjednik Nadzornog odbora Ericssona NT-a Franck Bouetard, označivši Gordanu Kovačević najzaslužnijom za poslovni uzlet slavljenika.

- Trebamo u poslovnoj zajednici više žena poput tebe - poručio je Bouetard Gordani Kovačević. Bouterd je istaknuo važnost Ericssonovih istraživačkih centara, označivši one u Zagrebu, Splitu i Osijeku kao jedne od najboljih u sustavu kompanije sa sjedištem u Švedskoj.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović izrazila je ponos što, kako je kazala, kompanija poput Ericssona NT-a posluje u Hrvatskoj.

- Imati kompaniju poput ove u području gospodarstva koje je toliko bitno za sadašnjost i budućnost ekonomije i društva, posebna je čast. Ericsson NT je primjer kako se i u nas može raditi na vrhunskoj razini – ocijenila je predsjednica Republike. Istaknula da je bila u službenom posjetu i u Ericssonu Nikoli Tesli i u koncernu Ericsson.

- U sjedištu Ericssona u Švedskoj sam se uvjerila koliko koncern cijeni svoju kompaniju u Hrvatskoj – kazala je predsjednica Republike.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u svojoj je pozdravnoj riječi istaknuo doprinos Ericssona NT-a tekućem rastu BDP-a u Hrvatskoj.

- Vaš uspjeh ugrađen je u stope rasta našeg BDP-a kojeg priželjkujemo i dalje, ali kojeg neće biti bez daljnjeg ulaganja u istraživanje i razvoj – naznačio je ministar Horvat. Upozorio je kako domaća ulaganja u istraživanje i razvoj stalno rastu te da će u 2019., tvrdi, dosegnuti jedan posto BDP-a, nakon što je prošle godine u istraživanje i razvoj uloženo 3,7 milijardi kuna. Svi govornici na današnjoj svečanosti u Areni istaknuli su da u Ericssonu Nikoli Tesli najveći dio od 3000 zaposlenika čine visokoobrazovani i mladi. Oni su, upozorila je predsjednica Uprave Ericssona NT-a, zalog za budući razvoj kompanije koja je svoje prve velike inozemne poslovne uspjehe postigla šezdesetih godina prošlog stoljeća izvozom i montažom, u to doba, najvećih telefonskih centrala u najveće gradove Sovjetskog Saveza, Moskvu i tadašnji Lenjingrad, danas Sankt Petersburg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:47