Bez dogovora

Jedna od najatraktivnijih nekretnina u državi i dalje zjapi prazna

Kako bi se nekretnina stavila u funkciju, potrebna su ulaganja od 75 milijuna kuna, tvrde u Ministarstvu državne imovine
 Davor Pongračić / CROPIX

Iako je Vjesnikov neboder proteklih godina više puta najavljivan kao spasonosno rješenje za preseljenje više državnih ministarstava koja sada plaćaju skup najam poslovnih prostora privatnicima, od toga, kako doznajemo u Ministarstvu državne imovine, do daljnjega neće biti ništa.

- Kako bi Vjesnikova nekretnina stavila u funkciju, potrebno je uložiti u grijanje, hlađenje, vodovodne instalacije i kanalizaciju, što je procijenjeno na 75 milijuna kuna - kažu u Ministarstvu državne imovine. Budući da, dodaju u Ministarstvu, država nije jedini Vjesnikov vlasnik, riječ je o investiciji koju ne može snositi isključivo država, nego bi u njoj trebali sudjelovati svi suvlasnici.

- Ostali suvlasnici nekretnine Vjesnik u ovom trenutku nisu zainteresirani za takvu investiciju - otkrivaju u resornome ministarstvu, koje je nakon osnivanja 2016. od Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) preuzelo upravljanje dionicama i nekretninama u državnom vlasništvu.

Upravo je DUUDI više puta najavljivao da će Vjesnik, čijih se nekretnina Ministarstvo financija dokopalo u stečaju istoimenog dnevnog lista i s njim povezanih tvrtki, biti rješenje za smještaj više ministarstava i agencija koje rade u privatnim nekretninama.

I iz DUUDI-ja su, kao sada iz Ministarstva državne imovine, stizala tumačenja da su potrebne investicije u preuređenje nebodera i pomoćnih zgrada kako bi mogli primiti državne službe. No, nije se davalo do znanja da se radi o velikim ulaganjima.

Prema izvatku iz zemljišnih knjiga, Vjesnik zauzima 32.435 četvornih metara prostora, a ima devet suvlasnika.

- Suvlasnički udio države u nekretnini Vjesnik iznosi 38,6 posto - navode u Ministarstvu državne imovine, izuzimajući tako iz vlasništva države u Vjesniku dio koji kontrolira istoimena tiskara iako je i ona u većinskom državnom vlasništvu. Tiskara je, prema podacima iz zemljišnih knjiga, vlasnik 22 posto nekretnine Vjesnik. Ostali su suvlasnici: Allegheny Financial, Konzum plus, VLM Cvjetno, VLM Cvjetno nekretnine, Multiprint u stečaju, Grafik net i Plavi radio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 23:15