Sears u problemima

Jedan od najvećih američkih lanaca će zatvoriti 78 trgovina zbog premalih prihoda

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

2.7.2018. u 12:52

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

2.7.2018. u 12:52

, Image: 89447682, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Sears dućan, ilustracija

Sears, nekad najveći američki trgovački lanac, će zatvoriti 78 trgovina zbog premalih prihoda, piše Business Insider. Time je nastavljen silazni trend kompanije koja je u zadnjih je pet godina zatvorila polovicu svojih dućana (samo ove godine zatvoreno ih je 166) gdje prodaju apsolutno sve – od odjeće, nakita, preko elektroničke opreme, do opreme za vrtlarenje.

Spomenutih 78 trgovina bi se trebalo zatvoriti već u rujnu, a tim povodom počela je i velika rasprodaja na uskoro bivšim prodajnim lokacijama od Kalifornije do New Yorka.

Nekad popularnim dućanima presudili su loši poslovni rezultati - prodaja je u prvom kvartalu pala za čak 12 posto, dok je cijena dionice Searsa duplo manja nego prošle godine u isto vrijeme. Najgore zvuči brojka od 424 milijuna dolara gubitka ostvarenog u prvom kvartalu, dok je prihod sa 4,2 milijarde dolara u prvom kvartalu 2017. pao na 2,9 milijarde u prvom kvartalu ove godine.

Kao i druge velike lance robnih kuća u SAD-u, poslovanje Searsa najviše je načela internet trgovina, konkretno Amazon koji kupcima nudi luksuz šopinga od kuće, a često i niže cijene i veći izbor artikala.

Koliko je problem velik, zorno ilustrira i nova praksa koju je Business Insider primijetio u dva dućana u državama Virgina i New York - tamo su cijene artikala napisane rukom i istaknute na pločama. Prije se to radilo isključivo putem kompjutora. Kako špekulira konkurencija, i taj potez napravljen je kako bi se dodatno uštedjelo.

Sears je bio najveći prodajni lanac u SAD-u do 1989. godine (titulu je tada preuzeo moćni Walmart), dok su na kraju 2017. godine pali na 23. mjesto. Njihove trgovine obično se nalaze u šoping centrima i imaju više katova, a svojedobno najviši američki neboder, 442 metara visoki Willis Tower u Chicagu, nosio je ime njihove kompanije (Sears Tower, od 1973. do 2009.).