Sears u problemima

Jedan od najvećih američkih lanaca će zatvoriti 78 trgovina zbog premalih prihoda

Samo ove godine već je zatvoreno 166 trgovina Searsa, pišu američki mediji
Sears dućan, ilustracija
 Profimedia, Alamy

Sears, nekad najveći američki trgovački lanac, će zatvoriti 78 trgovina zbog premalih prihoda, piše Business Insider. Time je nastavljen silazni trend kompanije koja je u zadnjih je pet godina zatvorila polovicu svojih dućana (samo ove godine zatvoreno ih je 166) gdje prodaju apsolutno sve – od odjeće, nakita, preko elektroničke opreme, do opreme za vrtlarenje.

Spomenutih 78 trgovina bi se trebalo zatvoriti već u rujnu, a tim povodom počela je i velika rasprodaja na uskoro bivšim prodajnim lokacijama od Kalifornije do New Yorka.

Nekad popularnim dućanima presudili su loši poslovni rezultati - prodaja je u prvom kvartalu pala za čak 12 posto, dok je cijena dionice Searsa duplo manja nego prošle godine u isto vrijeme. Najgore zvuči brojka od 424 milijuna dolara gubitka ostvarenog u prvom kvartalu, dok je prihod sa 4,2 milijarde dolara u prvom kvartalu 2017. pao na 2,9 milijarde u prvom kvartalu ove godine.

Kao i druge velike lance robnih kuća u SAD-u, poslovanje Searsa najviše je načela internet trgovina, konkretno Amazon koji kupcima nudi luksuz šopinga od kuće, a često i niže cijene i veći izbor artikala.

Koliko je problem velik, zorno ilustrira i nova praksa koju je Business Insider primijetio u dva dućana u državama Virgina i New York - tamo su cijene artikala napisane rukom i istaknute na pločama. Prije se to radilo isključivo putem kompjutora. Kako špekulira konkurencija, i taj potez napravljen je kako bi se dodatno uštedjelo.

Sears je bio najveći prodajni lanac u SAD-u do 1989. godine (titulu je tada preuzeo moćni Walmart), dok su na kraju 2017. godine pali na 23. mjesto. Njihove trgovine obično se nalaze u šoping centrima i imaju više katova, a svojedobno najviši američki neboder, 442 metara visoki Willis Tower u Chicagu, nosio je ime njihove kompanije (Sears Tower, od 1973. do 2009.).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:32