Borba za turiste

Je li ovo kraj turističke sezone: 'U igri nas još drže Istra, Kvarner i dvije županije'

‘Treba raditi na širenju informacija da epidemiološka situacija u cijeloj Hrvatskoj nije jednaka‘ Je li ovo kraj sezone: Bitka još nije gotova, u igri nas još drže Istra, Kvarner i dvije županije
 Joško Šupić / CROPIX

Uoči sutrašnjeg stupanja na snagu austrijskih mjera naglašene kontrole svojih građana koji se vraćaju s odmora u Hrvatskoj, među hrvatskim turističkim radnicima i stručnjacima ne popušta optimizam u pogledu kakvog-takvog uspjeha ovogodišnje turističke sezone, iako svi priznaju da je spomenuta odluka Austrije snažan udarac domaćem turizmu.

- Odluka austrijskih vlasti očekivana je kada je sagledamo na temelju naših najnovijih pokazatelja o epidemiološkoj situaciji, ali i kada je promatramo na temelju onoga na što je Hrvatska udruga turizma upozoravala kad smo imali povoljnu epidemiološku situaciju - ocjenjuje direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić.

On podsjeća da je HUT ukazivao na to da povoljni epidemiološki pokazatelji u srpnju ne smiju uspavati odgovorne i da se moraju poduzeti odgovarajući koraci u interesu povoljne turističke sezone, na čiji značaj, ističe, ne treba i ovom prilikom upozoravati.

Treće zemlje

- Među ostalim, upozoravali smo da treba obratiti pojačanu pozornost prema dolascima i odlascima u Hrvatsku iz tzv. trećih zemalja, poput Bosne i Hercegovine, Srbije i Kosova. Upozoravali smo i na potrebu pojačanog nadzora okupljanja kao što su svadbe i proslave, te na rad noćnih klubova.

Nažalost, svjedoci smo da su tu napravljeni propusti Nacionalnog stožera civilne zaštite s posljedicama, kad govorimo u turističkoj sezoni, u vidu ranijih odluka Nizozemske, a sada i Italije i Austrije - podsjeća naš sugovornik.

S druge strane, Ostojić ne misli da je bitka za ovogodišnju turističku sezonu završena ili izgubljena. Imamo, napominje, vrlo dobre epidemiološke pokazatelje iz Istre i Kvarnera, kao i iz Zadarske županije i Dubrovnika, i sada treba raditi na širenju informacije da nije u cijeloj Hrvatskoj ista epidemiološka situacija, jer uistinu nije.

- I dalje treba raditi na poboljšanju epidemiološke situacije na razini cijele države s ciljem koji je Nacionalni stožer već zadao, a to je spuštanje broja novooboljelih na pedeset dnevno.

Austrijskim i turistima iz drugih zemalja čije su vlasti već donijele restriktivne odluke u odnosu na našu zemlju, ili će to učiniti, treba pružiti svaku pomoć kako bi ustrajali na dolasku u Hrvatsku. U HUT-u smo zaprimili velik broj upita baš gostiju iz Austrije može li im se pomoći oko testiranja 72 sata prije povratka kući. Iz toga se vidi da naši gosti ne odustaju tako lako od odmora koji tradicionalno provode ovdje i zadovoljni su uslugom i tretmanom - komentira Ostojić, dodajući kako naši gosti vide da se osoblje hotela i restorana drži epidemioloških mjera zaštite, da nose maske i rukavice.

- Sve to je zalog da sada ne odustanemo od ovogodišnje sezone, imamo još vremena do kraja kolovoza i u rujnu možemo sve popraviti i dovesti na željenu razinu - zaključuje direktor HUT-a Veljko Ostojić.

Ovo nije krah

Da nepovoljne odluke Nizozemske, Italije i Austrije ne znače ujedno i krah ovogodišnje turističke sezone smatra i Šime Klarić, predsjednik Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela.

- Naša velika prednost kao destinacije je to što imamo turiste iz brojnih zemalja, nismo fokusirani na samo jedno tržište. Prema tome, treba nastaviti s naporima da se poboljša epidemiološka situacija i nadati se da će biti dolazaka, ako ne iz Austrije ili Italije, onda iz drugih zemalja - kazao je Klarić.

Makarska, 150820.
Ljetna vikend guzva u makarskoj trajektnoj luci. Iz Makarske jadrolinijin veteran, trajekt Peljescanka, svakodnevo vozi liniju za Sumartin na otoku Bracu.
Na fotografiji: Guzva u makarskoj trajektnoj luci.
Foto: Ivo Ravlic / CROPIX
Ivo Ravlić / CROPIX

Jako je, nastavlja naš sugovornik iz udruge malih hotelijera, bitan kolovoz i treba napraviti sve da ga se izgura do kraja sa što boljim rezultatima.

- Ono što vidimo na terenu, u kontaktu s turistima, jest da su oni vrlo zadovoljni uslugom i mjerama zaštite koje se provode u hotelima, restoranima, kafićima i na drugim mjestima. Hrvatska ima imidž sigurne zemlje i tako treba ostati, ne smijemo lako odustati od obrane tog imidža - apelira Klarić. Smatra da bi bila šteta za sve u državi umanjiti sve ono dobro što se napravilo u pripremi ove sezone. Srpanj nije bio slučajno iznad svih očekivanja, dodaje Klarić.

- Država je na vrijeme reagirala s isplatom minimalnih plaća kako bi se mogla pripremiti sezona. Hoteli su se pripremili i dočekali goste. Popunjenost je, jasno, manja zbog svega što se događa, ali kad radiš, isto je je li popunjenost 20, 50 ili 100 posto jer usluga mora biti kvalitetna za sve - kaže Klarić.

Istarski vlasnici kampova, hotela i poduzetnici u privatnom smještaju izrazili su nadu da će se sa sadašnjom posjetom gostiju izdržati barem još 20 dana, a hrabri ih, ističu, i činjenica da Njemačka i dalje ostaje vjerna Hrvatskoj.

Nema Nizozemaca

- Od kada smo dobili vijesti iz Austrije, imali smo devet otkaza rezervacija, što je za nas puno jer smo ipak mi mali obiteljski kamp. Neki su Austrijanci i prijevremeno otišli kućama. Što će biti dalje, vidjet ćemo narednih dana - kaže nam vlasnik malog obiteljskog kampa Polidor u Funtani kraj Poreča Adriano Ukušić.

Kraj sezone mogao bi, ocjenjuje Ukušić, uslijediti ako nas nakon Austrije i Italija, ‘stopira’ i Slovenija. - Nažalost, bojimo se da bi Slovenija mogla postupiti kao Austrija. Sad su počeli pristizati Bavarci, ali je pitanje kako će se oni ‘ponašati’ s obzirom na svoje susjede - komentira Ukušić. Kaže da se sve u ovoj sezoni moglo očekivati i da im je takva neizvjesnost postala uobičajena. Nizozemaca, navodi, primjerice uopće nisu imali zbog preporuke njihove vlade da njihovi građani ne putuju u Hrvatsku, i to još na početku praznika.

- Nismo nezadovoljni s obzirom na situaciju. Dobro da je bilo i to što je bilo. Prije 30 godina sezona je bila puno gora - ističe Ukušić.

Vlasnik malog obiteljskog hotela La Grisa iz Bala kod Rovinja Lutvo Murić još ne primjećuje otkaze rezervacija, a gosti ne odlaze ranije.

Pripadajuće kontrole

- Zasad je situacija normalna, a kako će se sve te mjere odraziti na naš buking znat ćemo idućih dana jer kod nas pretežito dolaze Nijemci i Austrijanci. Što se tiče Talijana, baš su nam došli jedni stalni gosti. Nisu se odrekli godišnjeg. Odlučili su sami da je kod nas sigurno i da su te mjere dio ekonomije i politike - ističe Murić.

Očekuje da će do kraja sezone ostvariti 50-60 posto lanjskog prometa, a hotel će sigurno ostati otvoren do kraja rujna.

- Ne možemo biti nezadovoljni. Mislili smo da će biti puno lošije - zaključio je Murić.

Podsjetimo, austrijska vlada stavila je Hrvatsku na tzv. crvenu listu zemalja iz kojih prijeti opasnost od zaraze koronavirusom uz pripadajuće kontrole na granici i preporuku građanima da se u Hrvatsku ne putuje na odmor. Austrijski kancelar Sebastian Kurz dodatno je u jučerašnjim javnim istupima obvezao epidemiološke službe na, kako je rekao, zaustavljanje priljeva virusa iz Hrvatske.

Prema službenim podacima HUT-a, u Hrvatskoj je oko 40 tisuća austrijskih turista, no procjenjuje se da je taj broj značajno veći zbog privatnog smještaja i imovine koju imaju u našoj zemlji.

Kako je pak za slovensku javnu televiziju sinoć izjavio njihov ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs, Slovenija razmišlja o uvođenju karantene za mlade od 15 do 35 godina koji se vraćaju s ljetovanja u Hrvatskoj i najrizičnija su skupina za širenje koronavirusa. O zaoštravanju mjera za ulaske putnika iz Hrvatske, ustvrdio je, slovenska bi vlada trebala raspravljati u utorak ili srijedu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 21:35