Rat protiv Huaweija

Je li ovo kraj Huaweija? Donald Trump proglasio ekonomsko izvanredno stanje

Ekonomsko izvanredno stanje američkoj vladi daje ovlasti zabraniti tehnologiju “stranih suparnika” koji su rizični za sigurnost
Donald Trump
 Carlos Barria / REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je proglasio ekonomsko izvanredno stanje te stavio kinesku tehnološku tvrtku Huawei i 70 povezanih tvrtki na crnu listu, što će tu tvrtku onemogućiti da kupuje američku tehnologiju i prodaje dijelove za ugradnju u 5G mreže u SAD-u.

Ekonomsko izvanredno stanje vladi daje ovlasti zabraniti tehnologiju i usluge “stranih suparnika” za koje se vjeruje da predstavljaju “neprihvatljiv rizik” po nacionalnu sigurnost. Vladine agencije će u roku od 150 dana donijeti plan za provedbu u sklopu kojega će se Huaweiju i povezanim tvrtkama zabraniti nabava komponenti i tehnologije od američkih tvrtki bez izričite dozvole Bijele kuće.

Kina je vrlo burno reagirala na Trumpovu najavu, optužujući Bijelu kuću da se upustila u industrijsku sabotažu koristeći nacionalnu sigurnost kao izgovor. Peking je odmah najavio odmazdu preko glasnogovornika Ministarstva gospodarstva Gao Fenga koji je rekao da će Kina “poduzeti mjere kako bi zaštitila legitimne interese kineskih tvrtki”.

Sama zabrana prodaje u SAD-u nije toliko ključna za tvrtku vrijednu 109 milijardi dolara, koja je već uvelike odustala od tog tržišta, no Gartnerov analitičar Roger Sheng upozorio je kako Trumpov potez ima znatno veći utjecaj od samog razvoja 5G mreža.

Eskalacija

“Bez američkih dobavljača, poput Qualcomma i Marvella, Huawei neće moći održavati ni svoje redovito poslovanje”, rekao je Sheng i dodao kako ostaje pitanje koliko će temeljito SAD provoditi svoju odluku. Ono što je sigurno jest da Huawei može zaboraviti na uvođenje 5G mreža u Americi.

Analitičari think tanka Eurasia Group također upozoravaju da je riječ o ozbiljnoj eskalaciji koja bi mogla dovesti do uništenja Huaweija. “Tvrtka neće biti u stanju nadograditi softver, izvoditi redovito održavanje i zamjenu pokvarenog sklopovlja”, naglasili su.

Huawei je strateški i ekonomski iznimno bitna tvrtka za Kinu te je gotovo sigurno da će ovako izravna prijetnja prouzročiti vrlo žestok odgovor kineske vlade. Trgovinski pregovori između Trumpa i kineskog predsjednika Xi Jinpinga, zakazani za sljedeći mjesec, već su bili na tankom ledu nakon najnovijeg uzajamnog uvođenja trošarina na uvozne proizvode, no šanse za konstruktivan dogovor sada su pale na najnižu razinu.

Europske su burze u padu nakon Trumpove najave, a stručnjaci se boje mogućnosti da će SAD pokušati uvesti i sekundarne sankcije - kazniti europske tvrtke i vlade koje će i dalje računati na suradnju s kineskom tvrtkom. Trump u svojoj ekonomskoj ofenzivi već dulje vrijeme tretira i Europu kao suparnika, čak je i poslovično umjerena njemačka kancelarka Angela Merkel u utorak navela SAD kao državu koja je globalni suparnik EU, uz Kinu i Rusiju.

Američka diplomacija već mjesecima uvjerava svoje saveznike da korištenje Huaweijeve tehnologije predstavlja sigurnosni rizik, tvrdeći kako bi tvrtka spremno surađivala s kineskim vlastima na zahtjev. Američki saveznici Australija i Novi Zeland već su zabranili korištenje Huaweijeve tehnologije u svojim 5G mrežama, a SAD je upozorio ostale saveznike kako bi odluka da koriste Huaweijevu opremu mogla negativno utjecati na obavještajnu suradnju - američke službe nerado bi dijelile osjetljive informacije s državama koje se koriste tehnologijom i opremom koju proizvodi Huawei.

Reakcija

Iako je Ujedinjeno Kraljevstvo dugo bilo na rubu oko toga bi li dopustilo Huawei ili ne, jučer je objavljena i stručna analiza u kojoj se parlamentu savjetuje da zabrani Huawei, jer tvrtka predstavlja sigurnosnu prijetnju po Ujedinjeno Kraljevstvo.

S druge strane, francuski predsjednik Emmanuel Macron odbio je podržati zabranu Huaweija. Izjavio je za CNBC kako su sigurnosna pitanja bitna, no da to nije razlog za izbacivanje stranih tvrtki.

Huawei se povodom najnovijeg razvoja događaja oglasio priopćenjem u kojem je ustvrdio da su voljni surađivati s američkom vladom i donijeti učinkovite mjere kako bi se osigurala sigurnost proizvoda. “Ograničavanje poslovanja tvrtke Huawei u SAD-u neće učiniti SAD sigurnijim ili jačim. Umjesto toga, to će samo ograničiti SAD na korištenje inferiorne, ali i skuplje alternative, čime će zaostajati u korištenju 5G tehnologija što će u konačnici narušiti interese američkih tvrtki i potrošača”, priopćila je tvrtka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 08:17