Opasne nuspojave

Je li lijek, koji je tražen i u Hrvatskoj, bio fatalan za dio pacijenata diljem svijeta?

Farmaceutske tvrtke Bayer i Johnson & Johnson pristale su na isplatu 775 milijuna dolara kako bi se obustavilo oko 25.000 sudskih slučajeva
Lijekovi, ilustracija
 Profimedia, Alamy

Farmaceutske tvrtke Bayer i Johnson & Johnson pristale su na isplatu 775 milijuna dolara kako bi se obustavilo oko 25.000 sudskih slučajeva pokrenutih zbog, kako se tvrdi, teških, a ponekad i fatalnih epizoda krvarenja kod pacijenata koji su uzimali lijek Xarelto. Naime, riječ je o lijeku koji se koristi za prevenciju moždanog udara i sistemske embolije kod pacijenata s fibrilacijom atrija, odnosno kao antitrombotik.

Lijek je na listi lijekova HZZO-a, pa ga koriste i hrvatski pacijenti. Xarelto je od tri slična lijeka po djelovanju najprodavaniji u Hrvatskoj. U prošloj godini hrvatskim je pacijentima prodano oko 150.000 kutija tableta Xarelta.

Tužbe protiv proizvođača krenule su nakon što je dio pacijenata imao problem s nuspojavama lijeka, pa je sve završilo na sudu. Premda obje tvrtke tvrde da su 'uspješno branile sigurnost svoga lijeka' ipak su se, zbog sve većeg broja tužbi, odlučile za nagodbu jer će to 'omogućiti da se izbjegnu značajni troškovi nastavka parničenja'.

Troškove nagodbe dijelit će pola-pola, a očekuju da će dio pokriti osiguranje od odgovornosti. Također drže da su sve te tvrdnje koje se odnose na sigurnost Xarelta neosnovane te da 'ova nagodba nije priznanje odgovornosti'. Sarah Freemen, predstavnica Johnson & Johnson, rekla je kako tvrtka vjeruje da je nagodba 'prava stvar za pacijente i njihove liječnike'. Tužitelj, Andy Birchfield, uvjeren je da je nagodba poštena i pravedna za tisuće potrošača koji imaju značajne zahtjeve prema ovim tvrtkama, a što su i iznijeli u svojim tužbama.

S druge strane 'farmaceuti' tvrde da ono što o lijeku piše u tužbama pobijaju znanstveni podaci te oni američke Agencije za hranu i lijekove, ali su se odlučili za nagodbu je 'složene parnice zahtijevaju ogromnu količinu vremena i resursa čak i ako bi tvrtke dobile spor'. No, po svemu sudeći nagodba je ponuđena jer se pokazalo da 'negativna reklama', odnosno izvješća o sve većem broju pacijenata koji traže zadovoljštinu na sudu zbog teških nuspojava utječe na prodaju lijeka.

Naime, podaci govore da od lansiranja Xarelta 2011. godine njegova prodaja raste. Prošle godine dosegla je samo u SAD-u 2,48 milijarde dolara, a na globalnoj razini Bayer je prijavio prihod od Xarelta od 3,63 milijarde eura.

Mihaela Šimić Pavić iz korporativnih komunikacija Bayera za Hrvatsku kaže kako tvrtka nema podatak o broju pacijenata koji u Hrvatskoj koriste taj lijek te da nema sudskih postupaka vezanih za taj lijek. No, ipak je poznato da je godišnji promet Xarelta u Hrvatskoj oko 65 milijuna kuna te da se proda oko 150.000 kutija lijeka s B liste HZZO-a, što znači da ga pacijenti doplaćuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. studeni 2023 08:05