Belgijanci kupili brod

Jaružalo prodano za 794 milijuna, država u minusu 430 milijuna kuna

Zbog raskida ugovora država je po protestiranim jamstvima platila 923 milijuna kuna, a s kamatama gotovo milijardu kuna
Ilustracija
 Goran Šebelić / Hanza Media

Belgijska kompanija Jan De Nul, koja je prvotno naručila gradnju jaružala, a u siječnju ove godine raskinula ugovor s Uljanikom, kupila je, prema neslužbenim informacijama, putem e-dražbe Financijske agencije taj brod za 794,248.042 kuna.

E-dražba u noći sa srijede na četvrtak trajala do ponoći, a navodno je zaprimljena jedna ponuda za kupnju, i to vjerojatno od Jan De Nula.

Zbog raskida ugovora država je po protestiranim jamstvima platila 923 milijuna kuna, a s kamatama gotovo milijardu kuna.

Sada je situacija takva da je država tek treća u redu za naplatu, jer su ispred nje dvije banke, KBC i PBZ, koje kao hipotekarni vjerovnici imaju prvenstvo u naplati, i to za cijeli iznos, svaka po 15,5 milijuna eura.

Dakle, ako se jaružalo zbilja prodalo u prvoj aukciji po cijeni od 794 milijuna kuna, državi bi ostalo oko 570 milijuna kuna. Tako će u odnosu na plaćena jamstva i kamate država biti u minusu oko 430 milijuna kuna.

Godinu dana trajali su pregovori Jan de Nula i Ministarstva gospodarstva o tome da se postigne bolji sporazum za državu, ali na kraju je Uljanik d.d. u stečaju morao pokrenuti prodaju jaružala i, kako se čini, kupio ga je Jan De Nul.

Fina je o prodaji obavijestila Trgovački sud, koji će o tome obavijestiti stečajnu upravu Uljanika, a za osam dana i službeno će se znati ime kupca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 04:04