Napredak

Japanski gospodarski rast nadmašio očekivanja, najveći je u zadnje dvije godine

AUTOR:

OBJAVLJENO:

10.9.2018. u 15:26

AUTOR:

OBJAVLJENO:

10.9.2018. u 15:26

Tokyo skyline at night, Image: 316990317, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Tokio noću

Japansko gospodarstvo poraslo je u razdoblju od travnja do lipnja osjetno snažnije nego što su u vladi početno procjenjivali, dosegnuvši najvišu stopu rasta u više od dvije godine zahvaljujući snažnim ulaganjima kompanija, pokazali su u ponedjeljak službeni podaci.

Procjena rasta podignuta je s 1,9 na tri posto, a iskazuje rast aktivnosti nakon dva uzastopna tromjesečja pada, ističu u vladi. Analitičari u istraživanju poslovnog dnevnika Nikkei prognozirali su u prosjeku rast od 2,7 posto.

Kapitalna potrošnja porasla je u promatranom tromjesečnom razdoblju 3,1 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, čime je procjena iz kolovoza podignuta za čak 1,8 postotnih bodova. U prethodnom je tromjesečju uvećana 0,7 posto, objavio je vladin ured.

Potrošnja domaćinstava, najvažnija komponenta BDP-a, povećala se za 0,7 posto, u skladu s dosadašnjim prognozama. U razdoblju od siječnja do ožujka smanjila se 0,2 posto.

Uvoz je u razdoblju od travnja do lipnja porastao 0,9 posto, čime je vlada snizila dosadašnju procjenu za 0,1 postotni bod. Njegov je rast pritom bio osjetno snažniji nego u prethodna tri mjeseca kada je iznosio samo 0,2 posto.

 

Izvoz je pak uvećan 0,2 posto, u skladu s dosadašnjim procjenama, osjetno usporivši u odnosu na prva tri ovogodišnja mjeseca kada je povećan 0,6 posto. Kao razlog navodi se nesigurnost buduće trgovinske razmjene zbog nastojanja američkog predsjednika Donalda Trumpa da smanji kronični američki trgovinski deficit.

Trump je treće po veličini svjetsko gospodarstvo podvrgnuo pritisku kako bi smanjio američki deficit.

„Japan zna da će se suočiti s velikim problemom ako ne uspijemo postići dogovor“, rekao je prošlog petka američki predsjednik kako prenosi novinska agencija Kyodo.

„Japan nas je već kontaktirao. Oni došli su prošlog tjedna“, rekao je Trump novinarima na letu prema Sjevernoj Dakoti, ne otkrivajući pojedinosti.

Prošle je godine japanski izvoz u Sjedinjene Države porastao 6,9 posto, na 15.100 milijardi jena (136 milijardi dolara), dok je uvoz iz najvećeg svjetskog gospodarstva u Japan poskočio 10,5 posto, na 8.100 milijardi jena. Time je Japan u razmjeni sa SAD-om bilježio trgovinski suficit od 7.000 milijardi jena, prema podacima japanskog ministarstva financija.