Gospodarski rast

Japanski BDP porastao 1,9 posto, no i dalje postoje rizici zbog trgovinske napetosti

Očekuje se kako će gospodarstvo nastaviti rasti zbog potrošnje i kapitalnih ulaganja
Tokio noću
 Profimedia, Alamy

Bruto domaći proizvod Japana porastao je za 1,9 posto u drugom kvartalu u odnosu na isto lanjsko razdoblje, potpomognut poboljšanom osobnom potrošnjom, no i dalje su prisutni rizici zbog globalne trgovinske napetosti, pogotovo za uvoz i ulaganja.

Rast veći nego što su analitičari očekivali uslijedio je nakon što je u prvom tromjesečju, prema revidiranim podacima, bruto domaći proizvod (BDP) pao za 0,9 posto na godišnjoj razini.

Očekuje se kako će gospodarstvo nastaviti rasti zbog potrošnje i kapitalnih ulaganja, no jača zabrinutost u vezi budućeg rasta zbog postojećeg trgovinskog sukoba između Japana i SAD-a, što bi moglo nepovoljno utjecati na rast, kažu ekonomisti.

U usporedbi s prethodnim tromjesečjem, bruto domaći proizvod (BDP) porastao je za 0,5 posto, također više od procjena analitičara od 0,3 posto i nakon smanjenja od 0,2 posto u prvom tromjesečju.

Osobna potrošnja, koja čini oko 60 posto BDP-a, dala je najveći poticaj rastu BDP-a u drugom tromjesečju, a ojačala je za 0,7 posto na godišnjoj razini, više nego što su analitičari procjenjivali, i znatno snažnije u odnosu na prethodni kvartal, kada je pala za 0,2 posto.

Kapitalna potrošnja također je dala snažan doprinos rastu, ojačavši 1,3 posto na godišnjoj razini, što je njezin najveći skok još od posljednjeg kvartala 2016. godine. To je i više od procjena analitičara, koji su očekivali rast od 0,6 posto.

Međutim, inozemna potražnja – ili izvoz bez uvoza – oduzela je 0,1 postotni bod od rasta BDP-a, što je slabiji podatak nego što su analitičari očekivali.

Na japansko gospodarstvo nepovoljno utječu trgovinske napetosti sa SAD-om. Washington pokušava prisiliti Japan na bilateralni sporazum o slobodnoj trgovini kako bi se smanjio američki trgovinski deficit. No, Japan je u više navrata ponovio kako preferira multilateralne trgovinske pregovore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:41