Nužne mjere

Japanska vlada dizanjem stope PDV-a želi smanjiti javni dug od skoro 10 bilijuna dolara

AUTOR:

OBJAVLJENO:

15.10.2018. u 13:57

AUTOR:

OBJAVLJENO:

15.10.2018. u 13:57

Tokyo skyline at night, Image: 316990317, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Tokio noću

Japan je u ponedjeljak najavio dugo očekivano podizanje stope PDV-a u idućoj godini kojim želi smanjiti ogromni javni dug (koji trenutno iznosi oko 9,66 bilijuna dolara) unatoč upozorenjima o mogućem negativnom utjecaju tog poteza na gospodarski rast.

Stopa PDV-a bit će podignuta s osam na 10 posto u listopadu iduće godine. Prvobitno je trebala biti podignuta u listopadu 2015., ali je vlada dva puta odgađala taj potez iz straha da će narušiti krhki gospodarski oporavak. Naime, smatra se da je zbog povećanja stope PDV-a u travnju 2014. gospodarstvo kliznulo u recesiju.

Premijer Shinzo Abe smatra da će ovaj puta mjerama uspjeti spriječiti nagli pad osobne potrošnje.

Vlada će "učiniti sve što može i poduzet će sve moguće mjere kako bi se izbjegao negativan utjecaj na gospodarstvo", kazao je novinarima tajnik vladina kabineta Yoshihide Suga.

Dodao je da bi mogli i odustati od podizanja stope PDV-a ako zaprijeti recesija bez presedana poput globalne krize zabilježene 2008. godine nakon sloma američke investicijske banke Lehman Brothers. Mjere će uključivati zadržavanje stope PDV-a na hranu na osam posto, istaknuo je Suga.

Vlada priprema i subvencije kojima bi se neutralizirao utjecaj višeg PDV-a na pojedine kategorije trajne robe, poput kuća i automobila na ekološki prihvatljiv pogon.

Prihodima od povećanog PDV-a financirat će se besplatni vrtići kako bi se ublažio utjecaj na obitelji i kako bi se potaknulo Japanke i Japance da imaju više djece u kontekstu naglog pada broja stanovnika.

"Smatram da podizanje stope PDV-a ovaj puta neće prouzročiti probleme gospodarstvu", ističe Hideo Kumano iz Dai-ichi Life Research Institutea, napominjući ipak da bi ključnu ulogu ipak odigralo priželjkivano povećanje plaća.

Mjere ublažavanja utjecaja više stope PDV-a na potrošnju i očekivani rast plaća u idućoj godini trebali bi biti dovoljni da neutraliziraju udarac koji donosi smanjenje raspoloživog dohotka, kaže Kumano.

Japan ima ogroman javni dug a zbog starenja populacije suočava se s ogromnim troškovima socijalne skrbi i posebno zdravstvenog osiguranja.