Veliki interes

Japanci otvaraju novu tvornicu robota u Sloveniji i traže čak 1000 kvalificiranih radnika

Tvrtka Yaskawa otvara tvornice u Kočevju i planiraju zaposliti do 1000 ljudi
Motoman, robot japanske tvrtke Yaskawa iz 2009. godine
 Profimedia, Alamy

Yaskawa, japanski proizvođač industrijskih robota, servopogona i strojnih upravljača, preko europskih dobavljača i partnera, otvara još jednu tvornicu u susjednoj nam Sloveniji, točnije nedaleko od granice s Hrvatskom u mjestu Kočevje, a time planiraju otvoriti i do 1000 novih radnih mjesta, prenosi Delo.

Prema njihovom pisanju, trenutno, samo preko zastupništva u slovenskoj Ribnici, ta japanska tvrtka ostvaruju oko 35 milijuna eura prihoda, a otvaranjem tvornica koje bi pokrivale izvoz njihovih proizvoda u cijelu Europu prihodi bi mogli ići i do 600 milijuna eura, kaže Manfred Stern, predsjednik europskog ogranka Yaskawae i potpredsjednik te japanske korporacije.

Ipak, napominje, izazov je kako pronaći kvalitetnu i kvalificiranu radnu snagu. Tako će, uz inženjere, trebat i mehatroničare i IT stručnjake.

“Primili smo puno prijava za rad u tvornici robota, puno više nego li smo očekivali i to ne samo iz Slovenije, već i iz susjednih zemalja, ali tražimo samo kvalificirane radnike”, rekao je, naglašavajući da su već sklopili dogovor sa srednjom tehničkom školom u Kočevju kojim će učenici moći koristiti njihove prostore za praktično učenje. Isto tako, slovenski ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek i gradonačelnik Kočevja, Vladimir Prebilič, složili su se da će novoj tvornici pomoći i otvaranjem fakulteta mehatronike u Kočevju.

Naime, japanska korporacija Yaskawa, ostvarila je globalne prihode od preko 3 milijarde dolara u 2017., a još je prije pola godine postavila kamen temeljac tvornice u Kočevju koja bi trebala proizvoditi komponente za robotsku ruku. Sada će, najavaljuje Stern, uz dodatna ulaganja od skoro 30 milijuna dolara, otvoriti i komplementarnu tvornicu koja će proizvesti i cijelu robotsku ruku koja bi se koristila u skladištima, autoindustriji i ostalim pogonima. Tako stanovnici ovog mjesta na jugu Slovenije s nešto manje od 10 tisuća stanovnika mogu očekivati ukupno i do 1000 novih radnih mjesta.

Razlog za otvaranje nove tvornice u Kočevju je sve veća potražnja u Europi na koju ne može odgovoriti europska tvornica te japanske tvrtke u Škotskoj, otkrio je i dodao da je snabdijevanje Europe iz Azije vrlo zahtjevno.

“Budući da je put opskrbe europskih zemalja iz Japana vrlo kompliciran, Kočevje predstavlja odličnu lokaciju za europski Yaskawa centar koji bi izvozio, uz europsko tržište, i na tržišta Bliskog Istoka, Afrike i Rusije”, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:56