Veliki vjerovnici

'Jamstva su zakonita i pravovaljana, oni koji tvrde suprotno protiv su interesa Agrokora'

Među potpisnicima su Knighthead Capital Management, LLC Sberbank of Russia, VTB Bank...
Fabris Peruško i Sergej Volk
 Boris Kovačev / CROPIX

Agrokorovi veliki financijski vjerovnici objavili su javnu izjavu u kojoj navode kako su njihovi i Agrokorovi financijski i pravni savjetnici izvršili iscrpan pregled svih prijavljenih tražbina, uključujući prijave tražbina s osnove jamstava koja su izdala Agrokorova ovisna društva, te navode da su ta jamstva zakonita i pravovaljana. Potpisnici te izjave su Knighthead Capital Management, LLC Sberbank of Russia, VTB Bank (Europe) SE, Zagrebačka banka d.d. i Fidelity International, a u njoj se ističe kako su "tražbine na temelju jamstava ispitane, te je utvrđeno da su u potpunosti zakonite i valjane, te ih je izvanredni povjerenik priznao kao osnovane tražbine, odnosno pravno valjane obveze svake od operativnih kompanija koje su se odnosnim ugovorima o jamstvu obvezale".

"Uobičajeno je da se u poslovima financiranja koriste jamstva, osobito u konglomeratima kao što je Agrokor, a hrvatski ih zajmodavci često koriste. U slučaju Agrokora, operativne su kompanije dale jamstva financijskim i kreditnim institucijama koje su financirale koncern. Ta jamstva omogućila su odobrenje nekoliko milijardi eura financiranja, od kojih je koristi imao koncern, te neizravno i hrvatsko gospodarstvo u cjelini. Sve jamstvene obveze bile su u skladu s mjerodavnim pravom dokumenata o financiranju te su pravovremeno i na primjeren način javno objavljene", stoji u toj izjavi. Pritom se dodaje da "mnoga jamstva sada, upravo u specifičnim, izrazito osjetljivim okolnostima vođenja zakonski uređenog postupka izvanredne uprave, čiji su ciljevi nedvojbeno od sistemskog značaja za RH koja su prijavljena i priznata u postupku izvanredne uprave, osporavaju različiti dionici iz vlastitih, uskih, interesa, ugrožavajući uspjeh postupka izvanredne uprave".

"Neosnovane medijske tvrdnje osoba koje javno promoviraju svoje partikularne interese, predstavljajući ih kao da su pitanje općeg i javnog interesa, ne koriste Agrokorovom poslovanju, Agrokorovim dobavljačima, Agrokorovim radnicima, kao ni ostvarenju ciljeva Zakona o postupku izvanredne uprave. Budući da je ovo pitanje od velike važnosti za hrvatsko gospodarstvo, neophodno je da se koncern pridržava svojih ugovornih obveza kako bi se postupak izvanredne uprave mogao nastaviti prema planu i osigurati najpovoljniji ishod te ispunjenje svrhe Zakona", tvrdi se u izjavi, uz napomenu kako "uz nužni cilj ostvarenja nagodbe što je ranije moguće zbog zakonskog roka, kontinuirana osporavanja prava financijskih vjerovnika ugrožavaju postupak i destabiliziraju sadašnju pozitivnu perspektivu Agrokora". "Financijski su vjerovnici iskazali kontinuiranu podršku koncernu Agrokor i aktivno sudjeluju u postupku izvanredne uprave, kako bi se osigurala dugoročna održivost koncerna i s punim uspjehom ostvarili svi ciljevi Zakona o postupku izvanredne uprave", zaključuje se u izjavi financijskih vjerovnika.

Podsjetimo, jamstva osporavaju dosadašnji dioničari onih Agrokorovih poduzeća koja bi knjiženjem jamstava postala insolventna. Članovi uprava Jamnice, Leda i drugih tvrtki iz koncerna, kako doznajemo, za sada odbijaju knjižiti izdana jamstva kao trošak poslovanja za 2017., već samo izvanbilančno u bilješkama financijskih izvješća za 2017. u kojima se priznaju i registriraju kao postojeća. Da bi ih knjižili kao trošak poslovanja u 2017., traže od izvanredne uprave da im dostavi izračune o raspodjeli jamstava, ocjenu neovisnog revizora i nalog za postupanje ili, pak, da im izvanredna uprave dostavi konačnu nagodbu vjerovnika koja sadrži raspodjelu jamstava po pojedinim tvrtkama.

Svakodnevno se na tu temu održavaju sastanci, a navodno se i Martina Dalić, potpredsjednica Vlade na sastanku u utorak s predsjednicima uprava Agrokorovih tvrtki, nakon sati i pol razgovora na temu stanja u tim poduzećima i pripremama za sezonu, pokrenula temu o financijskim izvješćima. Sastanak s direktorima uprava tih tvrtki su ovih dana održali i predstavnici financijskih vjerovnika iz Vijeća vjerovnika, a i na tom sastanku je navodno tema bila "kako knjižiti jamstva". Zbog svega toga kasni i objava financijskih izvješća Agrokora i njegovih kompanija za 2017., a kako neslužbeno doznajemo rok za objavu izvješća pojedinih kompanija Agrokora pomaknut je za idućih mjesec dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:04