El Ilusionista vinograda

Izvoz vina na japansko tržište bio je važan detalj Iniestinog odlaska iz FC Barcelone

Vino 'Minuto 116' ključ je proboja na tržišta zemalja čiji su stanovnici veliki obožavatelji nogometa
Andrés Iniesta
 José Bretón / Profimedia, Cordon Press

Bivši nogometaš Barcelone Andrés Iniesta prije nekoliko mjeseci je popisao ugovor s japanskim klubom Vissel Kobe, a osim prilično velike plaće, dodatni motiv za odlazak u Japan krije se u otvaranju novog tržišta za vino koje proizvodi njegova vinarija Bodega Iniesta, piše Bloomberg.

Iniesta je nedavno najavio da se oprašta od reprezentacije nakon što je Španjolska ispala od Rusije u osmini finala SP-a, dok je nekoliko mjeseci ranije napustio i FC Barcelonu. Ipak, razlog odlaska iz katalonskog kluba u kojem je Iniesta proveo cijelu svoju karijeru nije bio vezan isključivo uz nogomet. Naime, potpisivanjem ugovora s Vissel Kobeom vinarija Bodega Iniesta dodala je još jedno tržište u koje izvozi svoje vino. Točnije, kako izvještava CNN, osim što će zarađivati 25 milijuna eura godišnje od igranja nogometa, Iniesta je s klubom dogovorio i izvoz milijun boca svojeg vina na japansko tržište.

Bodega Iniesta je inače najveći proizvođač vina u španjolskoj regiji Castilla - La Mancha, a u 2017. ta je vinarija proizvela 1,2 milijuna boca vina, što je rast od 500 posto u odnosu na 2010. kada je otvorena. Osim toga, 60 posto prošlogodišnjih prihoda ostvareni su na tržištima izvan Španjolske, odnosno u 39 zemalja u koje izvoze svoje vino. Plan nogometaša je i proširiti poslovanje na tržišta zemalja u kojima je nogomet popularan i to vinom Minuto 116, koje je dobilo ime po minuti u kojoj je Iniesta zabio gol kojim je Španjolska osvojila titulu svjetskog prvaka na Mundijalu 2010.

- Vino je oduvijek bilo tradicija naše obitelji, ali prije nego što se Andrés počeo profesionalno baviti nogometom, nismo imali dovoljno novaca da otvorimo vinariju – objasnio je otac poznatog nogometaša i izvršni direktor vinarije José Antonio Iniesta, koji je otvorio vinariju novcem koji je njegov sin dobio svojim prvim profesionalnim ugovorom s FC Barcelonom.

Inače, španjolska je vinska industrija najveća na svijetu s milijun hektara obradive površine i 530.000 vinogradara. U 2017. izvoz španjolskog vina iznosio je rekordne 2,85 milijarde eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:16