Nakon odluke Trgovačkog suda

Izvanredna uprava Agrokora će uskoro predložiti broj članova vjerovničkog vijeća

AUTOR:

OBJAVLJENO:

3.5.2018. u 17:16

AUTOR:

OBJAVLJENO:

3.5.2018. u 17:16

Zagreb, 180418. Markov trg.
Sabor.
Tematska sjednica na kojoj se raspravljalo o Izvjescu potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske i ministrice gospodarstva, poduzetnistva i obrta Martine Dalic i izvanrednog povjerenika Vlade Republike Hrvatske Fabrisa Peruska o poslovanju Agrokora d.d.
Na fotografiji: Fabris Perusko i Irena Weber.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / Hanza Media

Fabris Peruško i Irena Weber

Izvanredna uprava Agrokora će u idućih nekoliko dana zagrebačkom Trgovačkom sudu ponovno predložiti broj članova vjerovničkog vijeća i razvrstavanje u skupine, odgovorili su na upit Hine iz Agrokora, u kojem neutemeljenim smatraju interpretacije nekih vjerovnika da nagodbu neće biti moguće postići u zakonom propisanom roku odnosno do 10. srpnja.

"Interpretacije nekih vjerovnika prema kojima nagodbu među vjerovnicima Agrokora neće biti moguće postići u zakonom propisanom roku nisu utemeljene u činjenicama", kažu u četvrtak u Agrokoru.

Visoki trgovački sud prošli je tjedan ukinuo rješenje zagrebačkog Trgovačkog suda kojim je bilo određeno da će vjerovničko vijeće Agrokora imati pet članova te su za to vjerovnici bili svrstani u posebne skupine te je predmet vratio prvostupanjskom sudu na ponovni postupak.

U Agrokoru smatraju da je tim rješenjem Visoki trgovački sud izrazio mišljenje da obrazloženje temeljem čega je donesena odluka Trgovačkog suda nije dovoljno jasno određeno.

"Zato ćemo u idućih nekoliko dana Trgovačkom sudu ponovo predložiti broj članova vjerovničkog vijeća i razvrstavanje vjerovnika u skupine te još jasnije obrazložiti takav prijedlog", najavljuju iz Agrokora.

Ističu i kako vjerovničko vijeće može biti osnovano čim vjerovnici u svakoj od skupina izaberu svoje predstavnike i za to nemaju propisani najkraći rok.

"Kako je formiranje stalnog vijeća u interesu samih vjerovnika, očekujemo da će svoje predstavnike izabrati brzo. To bi bilo dobro zbog procesa, no ako do toga i ne dođe i dalje nema prepreka za postizanje nagodbe jer Zakon o postupku izvanredne uprave u članku 31. jasno kaže da Privremeno vjerovničko vijeće ima iste ovlasti, prava i obveze kao i stalno vjerovničko vijeće i obavlja funkciju stalnog vijeća do formiranja istog. Dakle, bilo kakvo odricanje tih prava Privremenom vjerovničkom vijeću nema zakonsko utemeljenje, kao što nema argumenata za tvrdnje Francka da nagodba zbog rješenja Visokog trgovačkog suda ne može biti postignuta u zakonom propisanom roku. Načelni sporazum vjerovnika postignut 10. travnja ove godine ima podršku većine vjerovnika koja je potrebna za postizanje nagodbe i dok je to tako, postizanje nagodbe nije upitno", ističe izvanredna uprava Agrokora.

"Proces ide svojim tijekom, u njemu je puno zainteresiranih strana i suprotstavljenih interesa, a Sud u njemu ima vrlo aktivnu ulogu te kako se približava nagodba i sve više posla. Svi ovi događaji su očekivani, pogotovo pred konačno postizanje nagodbe vjerovnika u iznimno složenim procesima kao što je postupak izvanredne uprave", zaključuje se u odgovoru izvanredne uprave.

Franck je u srijedu upozorio da se vjerovničko vijeće vjerovatno neće moći formirati do krajnjeg roka za postizanje nagodbe u Agrokoru, tj. do 10. srpnja, a nakon što je Visoki trgovački sud usvojio žalbe 10 domaćih i stranih vjerovnika te ukinuo rješenje o osnivanju vjerovničkog vijeća koncerna na temelju razvrstavanja vjerovnika u pet skupina.

Zakon o postupku izvanredne uprave za odabir članova vjerovničkog vijeća predviđa rok od 90 dana nakon poziva vjerovnicima objavljenog u Narodnim novinama, naveli su iz Francka i upozorili sve ostale vjerovnike i cjelokupnu javnost kako se, poštujući sve zakonske rokove, "vjerovničko vijeće kao ključno tijelo postupka izvanredne uprave vjerojatno neće moći formirati do krajnjeg datuma za postizanje nagodbe vjerovnika, 10. srpnja".

Budući da je Visoki trgovački sud u rješenju, pozivajući se na članak 9. Zakona o postupku izvanredne uprave, naveo kako "privremeno vjerovničko vijeće nije tijelo postupka izvanredne uprave“, a iz zaključka Trgovačkog suda proizlazi da to tijelo ne provodi osnovne zadaće zbog kojih je imenovano, Franck uskraćuje njegovim članovima pravo davanja suglasnosti izvanrednom povjereniku na konačni tekst nagodbe u dijelu koji se odnosi na tražbine Francka.

"Nagodba između dužnika i vjerovnika može biti sklopljena samo temeljem članka 43. točke 4. Zakona o postupku izvanredne uprave. Ako u izradi nagodbe neće sudjelovati vjerovničko vijeće koje su izabrali sami vjerovnici, već će njegovu ulogu preuzeti privremeno vjerovničko vijeće čije je članove odabrao bivši izvanredni povjerenik, onda takva nagodba ne može biti ni ustavna ni zakonita, a Franck neće imati izbora te će članove privremenog vjerovničkog vijeća smatrati osobno odgovornim za štetu koja mu je takvim postupkom nanesena", ističu iz Francka.