U 50. godini života

Iznenada preminuo prof. dr. Anto Bajo

U domaćim i inozemnim znanstvenim časopisima objavio je niz znanstvenih i stručnih radova, a bio je i voditelj brojnih znanstveno-istraživačkih projekata.
 Marko Todorov / CROPIX

Anto Bajo, redovni profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i znanstveni savjetnik na Institutu za javne financije preminuo je iznenada sinoć, u 50. godini života. Uže područje znanstvenog zanimanja bili su mu upravljanje financijama javnog sektora, sustav proračuna, fiskalni federalizam, te upravljanje i restrukturiranje javnih trgovačkih društava.

Autor je više od 30 znanstvenih radova, samostalni je autor knjiga Financiranje visokog školstva i znanosti (2003) i Proračunski sustav – ornamenti ili sredstvo upravljanja državnim financijama (2006), te koautor knjiga Javne financije lokalnih jedinica vlasti (2008) i Osnove upravljanja javnim dugom (2011). U dva mandata bio je vanjski član Saborskog odbora za financije i proračun, u 2014. sudjelovalo je u izradi Strategije znanosti, visokog obrazovanja i tehnologije, a od 2015. je predsjednik Statističkog savjeta Republike Hrvatske. Od 2016. bio je članom Stručne radne skupine za reviziju poreznog sustava i izradu novih zakonodavnih rješenja u poreznom sustavu Republike Hrvatske, a prvi veći javni angažman bilo mu je članstvo u Savjetodavnom vijeću projekta reforme osnovnog i srednjeg školstva u Hrvatskoj 2004. godine.

Bajo je rođen 2. srpnja 1970., Guča Gora, BiH, doktorirao je 2006. na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani, magistrirao 2000. na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a 1996. je diplomirao na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, kada se i zapošljava na Ekonomskom institutu kao istraživač. Izvanredni profesor na Ekonomskom fakultetu postaje 2012., a od usavršavanja i studijskih boravaka u inozemstvu bio je, između ostalog, 2000. godine na „Executive Program on Budgeting and Financial Management in the Public Sector, Harvard University, John F. Kennedy School of Government, USA“, te 2010. godine na „USA International Visitor Program: „Emerging Market and Global Economy“, Organizator: U.S. Government, srpanj-kolovoz 2010.“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 20:00