Obavijest

'Izdavatelji su dužni Hanfu obavijestiti o kašnjenju objave financijskih izvješća'

Tromjesečne izvještaje su dužne objaviti najkasnije u roku od jednog mjeseca od proteka tog tromjesečja, što za prvo tromjesečje ove godine također znači do kraja travnja
Ante Žigman
 Davor Pongračić / CROPIX

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u petak je izvijestila da su izdavatelji koji neće biti u mogućnosti u zakonskom roku dostaviti financijska izvješća dužni o tome obavijestiti Hanfu te navesti, u mjeri u kojoj je moguće, predviđeni datum objave godišnjeg izvještaja.

Iz Hanfe pritom podsjećaju da je postupanje izdavatelja u dijelu objavljivanja propisanih informacija, što uključuju i financijske izvještaje, kao i nadležnosti i ovlasti Hanfe u vezi s tim, uređeno Zakonom o tržištu kapitala, te su izdavatelji dužni postupati u skladu s rokovima objave propisanih informacija.

Inače, sukladno zakonskim odredbama tvrtke čije dionice kotiraju na Zagrebačkoj burzi dužne su revidirane godišnje financijske izvještaje objaviti najkasnije u roku od četiri mjeseca od proteka poslovne godine, što znači da su za 2019. godinu dužni objaviti to izvještaje do kraja travnja. Tromjesečne izvještaje su dužne objaviti najkasnije u roku od jednog mjeseca od proteka tog tromjesečja, što za prvo tromjesečje ove godine također znači do kraja travnja.

Međutim, iz Hanfe u najnovijoj objavi na svojim internet stranicama ističu kako su, s obzirom na postojeću situaciju uzrokovanu koronavirusom, uputili sve izdavatelje, čija je poslovna godina završila 31. prosinca 2019., a koji neće biti u mogućnosti objaviti u zakonom propisanom roku svoje revidirane godišnje izvještaje za 2019. te tromjesečne izvještaje za prvo i drugo tromjesečje ove godine, "da su o kašnjenju i razlozima kašnjenja dužni bez odgode obavijeste Hanfu i javnost te pritom navesti, u mjeri u kojoj je to moguće, predviđeni datum objave godišnjeg izvještaja".

Hanfa će, kako ističu, u okviru svojih nadzornih aktivnosti uzimati u obzir sve okolnosti pojedinog slučaja kašnjenja te se u opravdanim slučajevima rukovoditi javnom objavom ESMA-e od 27. ožujka.

U objavi ESMA-e se među ostalim navodi da prema izdavateljima koji, zbog poteškoća prouzrokovanih situacijom s koronavirusom neće biti u mogućnosti u zakonskim rokovima objaviti izvješća, "nadležna tijela neće poduzimati nadzorne mjere u slučaju kašnjenja s objavom tih financijskih izvještaja".

Takvo postupanje nadležnih tijela odnosi se na razdoblje kašnjenja od dva mjeseca u slučaju revidiranih godišnjih izvještaja i na razdoblje kašnjenja od jednog mjeseca u slučaju polugodišnjih izvještaja, navodi Hanfa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:56