Novi partner

Izabran strateški partner Uljanika, hoće li novi vlasnik spasiti pulsko brodogradilište?

AUTOR:

OBJAVLJENO:

7.2.2019. u 12:15

AUTOR:

OBJAVLJENO:

7.2.2019. u 12:15

Pula, 310118.
Danas je u Uljaniku porinuta novogradnja 530, luksuzni putnicki brod za polarna istrazivanja Scenic Eclipse.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Sebelic / Hanza Media

Ilustracija, porinuće novogradnje 530 u Uljaniku

Brodograđevna industrija Split izabrana je za strateškog partnera Uljanika, izvijestio je u četvrtak Uljanik na Zagrebačkoj burzi.

Odluka o izboru Brodosplita donesena je u četvrtak, na zajedničkoj sjednici Nadzorni odbora i Uprave Uljanika d.d..

S izabranim strateškim partnerom pristupit će se zaključenju ugovora o uređenju međusobnih prava i obveza s naglaskom na obvezu strateškog partnera da, uz suradnju Uljanika izradi prihvatljiv i provediv Program restrukturiranja Uljanika d.d. i Uljanik Brodogradilišta, stoji u priopćenju.

Izabranom strateškom partneru omogućit će se ulazak u vlasničku strukturu Uljanika d.d. dokapitalizacijom, sukladno odlukama Glavne skupštine, kaže se još u priopćenju Uljanika.

Podsjetimo, Uljanik je 21. prosinca prošle godine raskinuo strateško partnerstvo s Kermas energijom Danka Končara te otvorio novi postupak odabira strateškog partnera, a data room za potencijalne investitore bio je otvoren od 27. prosinca do 18. siječnja.

Sindikati zadovoljni: Radnici su već na izmaku snaga...

Sindikati koji djeluju unutar pulskog Uljanika zadovoljni su što je konačno donesena odluka o izboru novog strateškog partnera, ističući da se time otvara mogućnost čim skorijeg rješavanja dugovanja prema radnicima.

"Zadovoljan sam što je donesena ta odluka jer se time zasigurno otvara mogućnost da se radnicima uskoro riješe sva dugovanja i da će se pronaći izvori iz kojih će se taj dug riješiti. Vjerujte mi, radnici su na izmaku snaga i strpljenja i bilo je pitanje trenutka kada će masovno napustiti Uljanik, čime bi se definitivno ugasila brodogradnja u Puli", kazao je u izjavi Hini predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac.

Dodao je kako sada predstoji faza u kojoj uprava i sindikati trebaju razgovarati s novim strateškim partnerom o programu restrukturiranja. "Vremena za čekanje nema, stoga vjerujem da ćemo se uskoro sastati i razgovarati o tome", poručio je Cerovac.

Povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) u Uljaniku Đino Šverko izrazio je zadovoljstvo što je odlučeno o novom strateškom partneru jer su time i radnici dobili nadu da će se konačno iznaći rješenje za isplatu duga.

"Radnici naprosto pucaju po šavovima i teško je raditi u takvim uvjetima. Vjerujem da je ova odluka jedan pomak naprijed u nadi da će se novi strateški partner isključivo koncentrirati na brodogradnju, a ne na nekretninski biznis", naglasio je Šverko. Podsjetio je kako radnicima Uljanika treba biti isplaćena cijela plaća za prosinac, uskoro i za siječanj te razlike plaća za rujan, listopad i studeni. Na pitanje koliko je radnika dosad napustilo Uljanik grupu, Šverko je kazao kako ta brojka iznosi oko 1.700 radnika što je više od trećine radnika.

"Vjerujem da će ova odluka o odabiru strateškog partnera zaustaviti taj trend i odlazak ljudi iz Uljanika", zaključio je Šverko. (Hina)