Iz Rusije sa zadatkom

Iz Sberbanka u Agrokor? Novi zadatak Poletajeva bit će da nadzire nagodbu

Poletajev već boravi u Hrvatskoj jer je uključen u završne pregovore oko nagodbe
Maksim Poletajev
 Bruno Konjević / Hanza Media

Maksim Poletajev, prvi zamjenik predsjednika Uprave ruskog Sberbanka, ipak neće napustiti tu kompaniju, kako je Reuters objavio kasno u srijedu, nego je s mjesta prvog zamjenika predsjednika Upravnog odbora i glavnog izvršnog direktora banke Germana Grefa prešao na poziciju njegova savjetnika.

Tako se navodi u javnom priopćenju Sberbanka, uz napomenu da je Poletajev razriješen funkcije na osobni zahtjev te će i dalje nadgledati brojne korporativne projekte, uključujući i Agrokor. O razlozima premještanja Poletajeva na novu funkciju možemo samo spekulirati. Jedno je od pitanja je li njegov odlazak sa sadašnje izvršne na savjetničku funkciju bio planiran i prije, a u sklopu tog plana, kao zadnji zadatak, trebao je odraditi posao financijskog restrukturiranja Agrokora. Potpitanje je, međutim, je li ovo manevar plana da Poletajev dobije jedno od čelnih mjesta u novom Agrokoru.

Promjena smjera?

Spekulacija, vrlo ozbiljna, da bi mogao biti novi predsjednik Nadzornog odbora Agrokora pojavila se jučer, ali nismo uspjeli dobiti njezinu potvrdu. Moguće je, pak, da odlazi i zbog toga što se u Moskvi ne slažu s njegovim pristupom posljednjem dijelu pregovora o restrukturiranju kompanije. To bi onda nametnulo i pitanje znači li njegov odlazak prolongiranje rješavanja restrukturiranja Agrokora ili ubrzavanje dogovora, ali ako se zna da je German Gref u svojim dosadašnjim istupima bio pozitivno orijentiran prema završetku tog procesa, onda se čini da ne bi trebalo biti problema.

Ipak, toliko je preokreta bilo u Agrokoru od 10. travnja prošle godine do danas, da nas doista više ništa ne bi iznenadilo. Poletajev je u Sberbanku od 1995., a na sadašnjoj poziciji od 2013., na kojoj je zadužen za investicije i korporativno bankarstvo. Bio je nadležan za “operaciju Agrokor” u kojoj je ruska banka kreditirala hrvatski koncern s ukupno 1,1 milijardu eura, zbog čega je Sberbank najveći pojedinačni vjerovnik Agrokora i postat će vlasnik 40 posto koncerna ako uspije nagodba vjerovnika. Njegov čovjek na terenu bio je Sergej Volk, koji je i predstavnik Sberbanka u privremenom vijeću vjerovnika, a od ožujka, kada je između ruske banke i izvanredne uprave potpisan memorandum, njegov tim u Hrvatskoj ima deset ljudi.

Sporni kredit

Reuters je prvotno bio objavio da Poletajev odlazi iz banke te da “razlozi njegova odlaska još nisu poznati”, kao i da je glasnogovornik banke odbio komentirati tu informaciju, ali je ruska banka ipak naknadno u priopćenju navela da Poletajev ostaje u banci, ali kao Grefov savjetnik. Podsjetimo, Poletajev je početkom prošlog tjedna došao u Zagreb na pregovore s drugim vjerovnicima Agrokora i izvanrednom upravom koncerna, a održao je i sastanke s premijerom Andrejom Plenkovićem i predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović. Na tim je sastancima tvrdio da će se Agrokor restrukturirati i prodavati kao koncern, bude li ikako moguće, a rok prodaje bit će tri do četiri godine, a možda čak i za dvije. Prije prodaje, isticao je Poletajev u tim razgovorima, budući vlasnici Agrokora konzultirat će se s Vladom jer su sadašnji vjerovnici svjesni da se radi o osjetljivom području za nacionalnu vlast.

Posebno je bitno i da je, kako se neslužbeno moglo doznati, Poletajev tvrdio da Ivica Todorić mora biti izručen Hrvatskoj i da mu se mora suditi za pogreške koje je počinio, ali i da svi vjerovnici Agrokora moraju snositi dio štete koji je nastao u poslovanju s koncernom. Navodno je Poletajev na jednom od sastanaka tog dana ustvrdio da su u ruskoj banci bili iznenađeni kad im je Todorić u veljači 2017. u Moskvi priopćio da mu je potrebno još 100 milijuna eura jer ih je bio uvjerio da je refinanciranjem kredita iz studenoga 2016. riješio problem likvidnosti.

- Osobno sam i svoje ime založio kada je u veljači Sberbank odobrio taj kredit od 100 milijuna eura, ali se dogodilo to što se dogodilo i zbog toga smatram da Ivica Todorić treba odgovarati pred hrvatskim sudom, pa neka se tu sve razjasni. Sberbank mora snositi dio troška, ali ja sam samo zaposlenik jedne banke, a svjestan sam da je mnogo teže onim dobavljačima koji su vlasnici svojih tvrtki i koji su se našli u jako teškoj situaciji. No, sada moramo preuzeti svoj dio odgovornosti i dogovoriti nagodbu vjerovnika - rekao je tada Poletajev sugovornicima.

Bitka oko roll upa

Podsjetimo, u medijima i kuloarima bila je pojavila informacija o tome da su neki dobavljači Agrokoru vratili dio novca koji su dobili od tog kredita, kao i da je taj novac onda preusmjeren na neke račune u druge Agrokorove tvrtke izvan Hrvatske, ali se za takve tvrdnje nije mogla dobiti potvrda, a Ivica Todorić je demantirao takve spekulacije. Međutim, ono što je interesantno za sadašnju situaciju jest to da je Poletajev prošlog tjedna javno ustvrdio da je za Sberbank neprihvatljiva ponuda kreditora roll up kredita, vrijednog 1,06 milijardi eura, prema kojoj bi kaznena kamata za produljenje tog kredita nakon 10. srpnja trebala biti 15 posto (sa svim naknadama). Upravo se oko toga vode neizvjesni pregovori i još nije postignut dogovor, a informacije govore da bi se čitava nagodba, pa i taj dio, trebali dogovoriti do ponedjeljka poslijepodne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:08